18. 8. 2020, 10:39 | Vir: STA

Danes predvidoma že več znanega glede sprememb pri vstopanju s Hrvaške v Slovenijo

Shutterstock
Danes predvidoma že več znanega glede sprememb pri vstopanju s Hrvaške v Slovenijo (foto: Shutterstock)

Po današnjih podatkih o številu novo okuženih s koronavirusom bo morda že več znanega o izhodiščih, ki bodo vplivala na odločitev vlade o spremembi režima prehoda meje s Hrvaško. Zdravstveni in notranji minister podpirata uvedbo karantene za vse povratnike s Hrvaške.

Zdravstveni minister Tomaž Gantar Slovence, ki dopustujejo na Hrvaškem, poziva, naj se čim prej vrnejo domov.

"Smo enotnega mnenja, da bi bila potrebna uvedba karantene za povratnike brez izjem," je v ponedeljek zvečer dejal za Televizijo Slovenija. Odločitev glede karantene naj bi bila sprejeta do petka, z možnostjo nekaj dni za povratek v Slovenijo.

Karanteno za vse povratnike podpira tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je v ponedeljek za televizijo povedal, da se bo zavzemal za to, da bi karantena veljala za vse povratnike iz Hrvaške.

Gantar je zavrnil možnost, da bi karanteno uvedli le za populacijo mlajših, prav tako je zanikal možnost selekcije povratnikov s Hrvaške glede na to, ali prihajajo iz bolj ali manj ogrožene regije zaradi okužb.

Zdravstveni minister je državljane še pozval, naj, če le imajo možnost, nekaj dni ob povratku s Hrvaške ostanejo izolirani. Posebej je to priporočil zdravstvenim delavcem in zaposlenim v domovih starejših.

Vlada bi lahko sicer po nekaterih napovedih o uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam odločala na seji v četrtek, po drugih napovedih pa že prej, danes. S predsednikom vlade Janezom Janšo naj bi se Gantar predvidoma sestal v prihodnjih dneh, je dejal.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po opravljenih 990 testih potrdili 85 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je sicer v ponedeljek dejal, da se Hrvaška ne bo znašla na slovenskem rdečem seznamu, dokler ne bo imela 40 okuženih na 100.000 prebivalcev v štirinajstih dneh.

Na predvideni današnji novinarski konferenci glede stanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 pa naj bi minister za javno upravo Boštjan Koritnik podrobneje predstavil aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi #OstaniZdrav. Aplikacija je uporabnikom operacijskega sistema Android od ponedeljka na voljo v trgovini Google Play. Vladni govorec Jelko Kacin pa je pred dobrim tednom napovedal, da bo za naprave z operacijskim sistemom iOS aplikacija predvidoma na voljo do konca avgusta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.