17. 8. 2020, 08:00 | Vir: STA

Danes se začenja prenova ene najbolj slikovitih cest v Sloveniji, regionalne ceste Ajdovščina-Predmeja

Saša Kapetanovič

Cesta bo zaprta približno pol leta, direkcija za infrastrukturo pa bo v tem času prenovila obcestne brežine in predore med Lokavcem in Predmejo. Obvoz bo urejen preko Cola po Gori do Predmeje.

Po pregledu ceste so strokovnjaki direkcije ugotovili, da je na dveh pododsekih potrebna sanacija zalednih in obcestnih brežin ter predorov. Obravnavana pododseka ceste v dolžini 230 in 115 metrov ležita pod grebenom Črni Školj (1080 metrov), na nadmorski višini med 780 in 825 metrov. Na tem mestu je cesta večinoma vkopana v dolomitno pobočje, delno pa je izvedena na nasipih, varovanih s kamnitimi zidovi.

Saša Kapetanovič

Sanacijska dela bodo obsegala izvedbo visečih in visokonateznih mrež ter podajno-lovilnih ograj in kamnite zložbe. Dela bo izvajalo podjetje Eho projekt iz Ljubljane, vrednost del je ocenjena na 640.000 evrov.

Primorske novice so ta teden poročale, da je napoved polletne zapore ceste zaradi obnove domačine na planoti pod Čavnom dvignila na noge. Strinjajo se sicer, da cesta potrebuje celovito obnovo, a poudarjajo, da so bili o obnovi obveščeni zadnji trenutek. Ob tem ne pristajajo na tako dolgo zaprtje najkrajše povezave z dolino, še posebej ker bo prenova trajalo čez zimo.

  • Pred tremi leti je uredništvo Avto magazina to cesto izbralo za najlepšo v Sloveniji. Objavili so kratko reportažo

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord