15. 4. 2020, 11:14 | Vir: STA

Danska odprla šole in vrtce

Profimedia

Danska je kot prva država v Evropi v okviru rahljanja ukrepov, ki so jih sprejeli za preprečitev širjenja novega koronavirusa, po več kot mesecu dni znova odprla centre za dnevno varstvo, vrtce in osnovne šole.

Šole in vrtce so zaprli 12. marca, danes, 15. aprila pa so jih znova odprli v okoli polovici občin in okoli 35 odstotkih institucij v prestolnici Koebenhavn. Ostale občine so prosile za več časa za uskladitev z omejitvami, ki so še vedno v veljavi. Vse šole in vrtce naj bi odprli najkasneje do 20. aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šolske klopi morajo biti najmanj dva metra narazen, premore morajo organizirati v majhnih skupinah. Veljajo tudi stroga pravila čiščenja in higiene. Kjer je mogoče, naj bi pouk potekal na prostem, kar pa je težava za šole v mestih.

S tem želijo razbremeniti starše, ki morajo ob delu na domu v okviru ukrepov socialnega distanciranja skrbeti tudi za otroke.

Niso pa vsi starši zadovoljni s ponovim odpiranjem šol v času epidemije. Peticijo z naslovom Otroci niso poskusni zajčki je podpisalo 18.000 ljudi. Nekateri ravnatelji pričakujejo, da bo kar nekaj otrok ostalo doma.

Druge omejitve v državi v okviru socialnega distanciranja ostajajo v veljavi, pa tudi meje ostajajo zaprte. Do 10. maja bo tako še naprej potekalo učenje na daljavo v srednjih in visokih šolah, prepovedano je zbiranje več kot deset ljudi, zaprte ostajajo tudi restavracije, lokali, gledališča, nakupovalni centri in drugi javni prostori.

Upad pacientov

Število pacientov s covidom-19 na Danskem upada, tako da oblasti razmišljajo o dodatni omilitvi ukrepov. Do torka so v državi potrdili skupno 6691 primerov okužbe z novim koronavirsom, umrlo je 299 ljudi.

Prva evropska država, ki je v času pandemije pred Dansko objavila načrte za rahljanje ukrepov, je bila Avstrija, kjer so ob ohranitvi pravil socialnega distanciranja v torek odprli manjše trgovine, ki ne prodajajo hrano. V Italiji pa so lahko ponekod po več kot mesecu dni svoja vrata znova odprle knjigarne, papirnice in trgovine z otroškimi oblačili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.