17. 4. 2020, 07:31 | Vir: STA

Danska zaradi koronavirusa začasno odpravila obvezno rokovanje

Profimedia

Danska vlada je sporočila, da bo zaradi izbruha koronavirusa začasno odpravila obvezno rokovanje, ki je del slovesnosti za nove državljane. Kot so pojasnili, je bila to logična odločitev glede na priporočila zdravstvenih oblasti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Seveda ne moremo zahtevati, da se novi državljani rokujejo z županom, če zdravstvene oblasti odsvetujejo rokovanje," je dejal minister za imigracije in integracijo Mattias Tesfaye.

"Ne moremo čakati v nedogled, da na tisoče prijavljenih čaka v nedogled, da postanejo državljani. Vse druge pogoje so izpolnili. Zato bomo začasno odpravili pravilo rokovanja," je dodal.

Danska je rokovanje kot obvezen postopek v pridobitvi državljanstva uvedla lani, spet pa bo obvezno, ko bodo to dovoljevale zdravstvene oblasti.

Po oceni ministrstva trenutno na slovesnost čaka okoli 2700 bodočih državljanov Danske. Na slovesnosti običajno v mestni hiši, kjer živijo, novi državljani pisno prisežejo, da bodo spoštovali danske zakone, ustavo in vrednote.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.