25. 4. 2018, 14:20 | Vir: STA

Danski izumitelj, ki je sebi pravil 'ljubeč psihopat', bo za umor novinarke dosmrtno v zaporu!

profimedia

Sodišče v Koebenhavnu je danskega izumitelja Petra Madsena spoznalo za krivega naklepnega umora in spolnega napada na švedsko novinarko Kim Wall avgusta lani na njegovi, doma narejeni podmornici in ga obsodilo na dosmrtni zapor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

47-letni Madsen je na sojenju priznal, da je razkosal truplo 30-letne novinarke in dele njenega trupla odvrgel v morje blizu Koebenhavna v noči 10. avgusta lani, a trdil, da je bila njena smrt posledica nesreče. Zanikal je tudi, da bi jo pred umorom spolno zlorabil.

Tričlanski sodni senat je odločitev sprejel soglasno, saj je razsodil, da njegovo pričanje ni bilo verodostojno, tako kot tudi ne njegovi razlogi, zakaj je večkrat spreminjal izjave o dogajanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na sodišču je bil ob izreku sodbe navzoč tudi Madsen, ki je bil vidno pretresen. Njegova obramba je že napovedala pritožbo.

Samostojna novinarka Kim Wall je lani poleti pisala zgodbo o Madsenu in njegovi podmornici Nautilus, ki jo je zgradil leta 2008 s pomočjo sredstev, zbranih prek interneta. Zadnjič so jo videli živo 10. avgusta, ko je šla z njim na njegovo podmornico, da bi opravila intervju.

Prve dele novinarkinega trupla je deset dni po njenem izginotju na plaži našel kolesar, nekaj tednov kasneje pa so policijski potapljači v morju južno od Koebenhavna našli še druge dele trupla, zavite v obtežene plastične vrečke.

Madsen je sprva trdil, da je Wallova umrla po nesreči, ker jo je na podmornici v glavo zadela težka loputa, kasneje pa je spremenil zgodbo in dejal, da se je zastrupila z ogljikovim monoksidom, medtem ko je bil sam na krovu podmornice.

Tožilstvo je trdilo, da je Madsen ubil novinarko v uresničitvi svojih temačnih seksualnih fantazij, saj je rad gledal video posnetke o obglavljanju in mučenju žensk.

Kljub pričanju številnih strokovnjakov na sojenju zaradi pomanjkanja trdnih dokazov in slabega stanja posmrtnih ostankov novinarke, ki jo je obsojeni tudi obglavil, niso uspeli ugotoviti natančnega vzroka smrti. Obdukcija je pokazala, da je umrla za posledicami zadušitve ali pa zaradi prerezanega vratu.

Kljub temu so profesionalni sodnik in dva laična sodnika ocenili, da obremenilne okoliščine zadoščajo za obsodbo Madsena. Med te okoliščine sodi tudi dejstvo, da je gledal omenjene video posnetke, kot tudi to, da je s seboj na podmornico prinesel žago, plastične trakove in naostren izvijač.

Psihiatrični izvedenci, ki so ocenili Madsena - ta se je prijateljem opisoval kot ljubeč psihopat - so ugotovili, da je patološki lažnivec, ki predstavlja grožnjo drugim ljudem, in da je verjetno, da bo zločin ponovil.

Primer v sicer mirni in varni Danski, kjer je Madsen 15. obsojenec na dosmrtni zapor v zadnjih desetih letih, spremlja izjemen interes medijev. Izrek obsodbe je v danski prestolnici danes spremljalo okoli sto domačih in tujih novinarjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.