Lidija Petek Malus | 2. 6. 2020, 13:31

Darko Brlek: "68. Ljubljana festival bo!"

Domen Grögl/STA

Največji kulturni dogodek v Ljubljani, dva meseca umetnosti na najvišji ravni, se bo kljub koronakrizi zgodil. Od julija do septembra bomo priča baletnim in opernim predstavam, muzikalom, komornim in simfoničnim koncertom, gledališkim predstavam, mednarodni likovni koloniji, Ljubljana Festivalu na Ljubljanici, mojstrskim tečajem ter otroškim in mladinskim delavnicam.

"Zaradi posledic koronavirusa som bili negotovi do zadnjega trenutka, še pred 14 dnevi nisem vedel, ali festival bo. Ponosni smo, da bomo na letošnjem festivalu gostili izjemne umetnike pa tudi, da se v Ljubljano in Slovenijo čim prej vrne življenje, kultura, druženje. V našem prostoru bomo daleč naokoli eden od redkih festivalov s tako eminentno udeležbo po covidu-19," je dejal direktor in umetniški vodja Ljubljana Festivala, Darko Brlek.

Jonas Kaufmann

Jonas Kaufmann

arhiv Ljubljana Festival

Poleti bomo v Ljubljani tako uživali z operno pevko Ano Netrebko, ki bo skupaj s tenoristom Jusifom Ejvazom zapela brezčasne operne arije, ter na koncertu izvrstnega tenorista Jonasa Kaufmanna, pravega zvezdnika med opernimi pevci, ki so ga več let poskušali privabiti v Ljubljano, ta bo občinstvo navdušil s prodornim tenorjem.

Na programu bodo številna izjemna slovenska in tuja gostovanja: odprtje z Beethovnovo 9. simfonijo pod taktirko maestra Charlesa Dutoita, koncert, posvečen jubileju Mojmirja Sepeta (90 let), opereti Grofica Marica in Netopir, baletni predstavi Falling Angels in Gusar, opera Nabucco, I Solisti Veneti, violinistka Lana Trotovšek in pianistka Maria Canyigueral z izvedbo vseh Beethovnovih violinskih sonat, premierna izvedba muzikala Lolita iz Sankt Peterburga, izjemna Ana Netrebko in Jusif Ejvazov ob spremstvu Orkestra Slovenske filharmonije, Jonas Kaufman s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, zaključek festivala s slovitim Filharmoničnim orkestrom milanske Scale in še bi lahko naštevali.

Posebno pozornost bodo namenili 250. obletnici rojstva Ludwiga van Beethovna, ki so ga v program uvrstili še pogosteje kot sicer.

Na Ljubljana Festivalu bodo poskrbeli za vse potrebne zdravstvene ukrepe, in ker gre večinoma za dogodke, kjer bodo postavili sedeže s predpisano medsebojno razdaljo, bodo prostor, če bo treba, s Kongresnega trga 'podaljšali' še na Šubičevo in Slovensko cesto. Seveda bodo družinski člani lahko sedeli skupaj ...

Vstopnice za festival lahko kupite na blagajni Križank, spletnih straneh ljubljanafestival.si in mojekarte.com ter na bencinskih servisih Petrola.

Zdaj Ljubljana festival potrebuje samo še lepo vreme!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.