Živa Avžner | 10. 8. 2021, 12:46

David Vuzem, Panorama ob Šmartinskem jezeru: »Obiskovalcem želim ponuditi posebno izkušnjo.«

Matic Gabriel

David Vuzem je lastnik gostinskega objekta Panorama, enega izmed novih turističnih biserov Celja in nadvse privlačne turistične točke ob Šmartinskem jezeru. Obenem je tudi lastnik uspešnega celjskega frizerskega salona Fantazija, zdaj pa se je odločil, da ljudem pri uživanju v naravi ponudi nekaj še nekaj več sproščenosti in elegance.

M: Kaj menite, da je največji plus vašega novega gostinskega objekta Panorama?

Kot domačin, ki že od malega živi na Prekorju, naselju v neposredni bližini jezera, sem že pred petimi leti prišel na idejo, da bi bila ta lokacija idealna za lokal zaradi neokrnjene narave, sončne lege, prijetnega zaliva in z najlepšim pogledom na jezero. Sam se velikokrat rekreiram ob njem in na njem in v tem delu ima neko posebno energijo. Poleg tega sem v Celju vedno pogrešal prijetno lokacijo, kamor bi lahko zvečer odšel na pijačo s prijatelji, ki je do sedaj še nisem našel. Obenem opažam, da ob jezeru, glede na to, kako veliko je in kako množično obiskano, primanjkuje kvalitetne turistične in gostinske ponudbe. 

M: Za naložbo ste se odločili v negotovih časih, ko nas je korona spravljala v dvome in strahove. Zakaj ste se odločili, da vztrajate pri projektu?

Ideja o projektu sem razvijal res dolgo, pot od začetne ideje do končne potrditve ni bila enostavna. Potrebno je bilo veliko vztrajnosti pri pridobivanju raznih dovoljenj in soglasij, kar je trajalo več kot 4 leta. Na neki točki sem že skoraj obupal, a sta bili moja želja in vizija tako močni, da sem kljub oviram vztrajal.  Ko sem končno pridobil vse potrebno, kar se je zgodilo že pred začetkom epidemije, sem v to vložil že toliko denarja, časa in energije, da niti pomislil nisem, da zadeve ne bi speljal do konca.

M: Kakšna je bila vaša vizija pri ustvarjanju projekta?

Tako kot pri frizerskem salonu Fantazija tudi pri Panorami želim obiskovalcem ponuditi posebno izkušnjo. Pri načrtovanju nisem imel notranjega oblikovalca, vse ideje so moje. Ker sem perfekcionist in dober opazovalec, je Panorama sestavljena iz ogromno majhnih in večjih detajlov. Za primer naj izpostavim osvetljavo v notranjosti lokala, ki vključuje 200 žarnic različnih oblik, ki visijo s stropa in bodo prepoznavni znak lokala.

Takšne in podobne ideje sem dobil med svojimi potovanji, zato je veliko stvari moralo biti narejenih po naročilu (t.i. custom made) – npr. 68 stebrov ograje, ki imajo različne vzorce in so znotraj osvetljeni . Prav tako sem pri načrtovanju stremel k temu, da bi se izgled čim bolj zlil z okolico, zato je celotni lokal kombinacija različnih stilov, gosti pa imajo občutek bližine narave. S tem sem povzročil tudi veliko preglavic izvajalcem, ki so morali vse te ideje spraviti v prakso.

M: Pa vendar Panorama ni le kraj, kjer se lahko zatečemo na dišečo kavico ...

Panorama je po vzoru s tujine kombinacija treh zvrsti lokala: čez dan kavarna, čez poletje tudi beach bar, hkrati pa se zvečer prelevi v lounge bar z različnimi dogodki in raznoliko glasbo. Ponuja  različno dogajanje, ki  zadovolji mlajšo in starejšo populacijo. Enako je z gostinsko ponudbo: poleg širokega nabora pijač, nudi tudi razne sladice, prigrizke in seveda sladoled. Lokal znotraj sprejme do 50 oseb, na 2 zunanjih terasah pa je prostora še za okoli 150 gostov. Obratoval bo celo leto, saj jezero zaradi svoje lepote v vseh letnih časih pritegne veliko sprehajalcev.

M: Kaj pripravljate vnaprej?

Ker sem sam navdušen športnik in ker opažam, da se ljudje ob jezeru veliko rekreirajo, je moja želja že od samega začetka tudi, da bi gostinski ponudbi po vzoru s tujine dodal moderni športni center. Obiskovalcem bi nudil izposojo kajakov, SUP-ov, team-buildinge in druge športne ter družabne aktivnosti ter s tem vzpodbudil aktivnosti na vodi, ki so drugje že zelo popularne.

Moja vizija v sklopu športnega centra vključuje tudi večji plavajoči pomol, na katerem bi lahko priredili kakšen koncert, jutranjo jogo ali celo prvo judo tekmo na vodi. Želim si, da Panorama ne bo samo bar, kamor bodo ljudje na hitro prišli spiti kavico, ampak da bo ponudila prijeten ambient, v katerem se bodo ljudje sprostili, pozabili na vsakodnevne skrbi ter uživali v panoramskem razgledu na jezero.

FOTO: Render vizije športno-prireditvenega centra na plavajočem pomolu za naslednje leto.

Panorama
M: Kaj je morebitna negativna plat uspešnega podjetnika?

Ljudje pogosto vidijo samo uspeh, ne vidijo pa vložnega časa, truda in denarja, ki so zanj potrebni in stresa zaradi tveganja, ki ga tak projekt prinese. Biti uspešen podjetnik prinese mnogo prednosti, ob tem pa velikokrat trpi privatno življenje.

Bralce vabim, naj pridejo na sprehod ob jezeru in na sprostitev ob Šmartinsko jezero, kjer se bodo lahko sami prepričali v lepoto, energijo in ponudbo Panorame.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ