4. 10. 2021, 12:23

Deček iz Pule je moledoval, naj mu pomagajo, oni pa so mu dajali piti čaj in zanj molili

profimedia

Ko se je dečku stanje drastično slabšalo, jih je večkrat prosil, naj pokličejo pomoč, starši pa se na njegove prošnje niso ozirali in ga 'zdravili' po svoje. Dokler tistega žalostnega jutra, 29. septembra letos, 15-letnika niso mogli več zbuditi.

Novica o smrti mladega gimnazijca je pretresla Hrvaško, nove informacije o primeru, ki so v javnost pricurljale v naslednjih nekaj dneh, pa javnost puščajo v šoku.

Dečkovi starši, D. K. (42) in I. K. (45), so trenutno v preiskovalnem zaporu.

Po pisanju 24sata, naj bi otrok umrl v bolnišnici v Puli. Bil je ta izčrpan, da z oživljanjem niso uspeli. V smrtno nevarno stanje ga je spravila kombinacija pljučnice in diabetesa. kar so njegovi starši zdravili s čajem iz stolistnika in molitvijo. Vse skupaj se je dogajajo v hinduističnem hramu Sri Sri Radha Gopinath v vasi Šikići blizu Pule. Deček je skupaj še s tremi sorojenci in starši tam živel že dve leti. Prav zaradi sektaške zaslepljenosti starši dečka niso poiskali zdravniške pomoči, ampak so ga zdravili kar sami.

Tistega usodanega jutra, 29. septembra, pa je fant prenehal dihati.

Malo pred tem je mama sicer opazila, da se sinovo stanje slabša in da hitro diha, a vseeno ni klicala rešilca, temveč je odšla v vrtec po drugega otroka. Ko se je okoli 11h vrnila, pa njen 15-letni sin ni več dihal. Šele takrat se je, obotavljajoč se, vendarle odločila poklicati reševalce, ki so se takoj odzvali, pri tem pa materi naročili, kaj naj v vmesnem času počne in kako naj oživlja sina. 

Ko so reševalci prišli na mesto dogajanja, jih je čakalo neprijetno presenečenje.

Mati dečka je namesto, da bi fantu pomagala, še z dvema članoma te religijske skupnosti stala ob postelji in molila.

Reševalci so dečka takoj naložili na nosila in ga med vožnjo skušali večkrat oživljati, a je bilo vse brez uspešno. Šele v bolnišnici jim je uspelo za nekaj trenutkov spodbuditi nekaj šibkih udarcev sveta, a žal tudi to ni bilo dovolj. Deček se je za vedno poslovil od sveta.

Obdukcija je pokazala, da je deček umrl zaradi nezdravljenega vnetja pljuč, imel pa je tudi močno povišan sladkor v krvi. Še vedno čakajo na rezultate biološko-toksikološke analize, da bi dobili uvid v celoten primer.

Zaenkrat pa je jasno, da se starši niso obrnili po pomoč k zdravniku, čeprav je bilo dečkovo zdravje problematično že vsaj tri mesece, v soboto zjutraj pa so za hrvaške medije drugi člani hinduističnega hrama povedali, da nihče ni opazil, da bi bilo z dečkom kaj narobe in da je bil od nekdaj tako suhljat. Dodali naj bi še, da je deček dan pred smrtjo cel dan bruhal in imel drisko, pa tudi da mu je mati neprestano dajala za piti neke svoje čaje in da ga tudi dan prej ni bilo v šoli.

Po najnovejšim informacijah naj bi mu prav čaj stolistnika, ki ga je moral neprestano piti, še dodatno ogrozil življenje.

Minister Davor Božinović je primer komentiral z besedami: "To je zdaj predmet kriminalistične preiskave, starše so prijavili in zanje je odrejen pripor. Policija je svoj del posla opravila. Ostale tri otroke je v svojo oskrbo vzel Center za socialno delo. Kolikor mi je znano, niso našli povezave med versko skupnostjo in konkretnim dogodkom. Najbolje bo, da pustimo pristojnim službam, da opravijo svoje delo."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.