18. 11. 2020, 11:36 | Vir: STA

Dečka v Italiji operirali ob klavirski spremljavi

Profimedia

V Italiji so desetletnika z rakom hrbtenjače operirali ob glasbeni spremljavi koncertnega klavirja, so sporočili iz bolnišnice v Anconi, kjer so opravili to neobičajno operacijo.

Operacijo so izvedli v ponedeljek v eni od klinik bolnišnice Ospedali Riuniti v Anconi. Več medijev je poročalo o operaciji, nato pa so njen potek potrdili tudi v bolnišnici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na koncertni klavir je igral Emiliano Toso, nekdanji molekularni biolog, ki je postal glasbenik in ki verjame v terapevtsko moč glasbe.

Nevrokirug Roberto Trignani, ki je vodil štiriurno operacijo, je za radio italijanske radiotelevizije RAI dejal, da je bila operacija magična izkušnja. Povedal je tudi, da je bila operacija uspešna. Meni, da je glasba na dečka vplivala, čeprav je bil pod splošno anestezijo. Na zaslonu so namreč ob skeniranju možganov videli, da čuti glasbo, saj ko se je ustavila, so se spremenile sledi možganskih valov.

Pred operacijo se je deček srečal s Tosom in mu dejal, da je njegova glasba malce dolgočasna in da ima raje heavy metal, je pianist povedal italijanski tiskovni agenciji Ansa. Povedal je tudi, da je dečkova mama učiteljica klavirja in violine.

Kirurg Trignani je povedal, da namerava izkušnjo ponoviti. Ni sicer prepričan, da bodo v operacijsko dvorano lahko vedno prinesli klavir, bodo pa zagotovo predvajali glasbo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol