24. 2. 2008, 13:31 | Vir: Playboy

Dekleta Jadrana

Pompeo Posar

Pompeo Posar

V spomin Pompeu Posarju (1921–2004)

Bila so poletja nekega drugega časa. In bile so obline, ki so risale obzorja in vzbujale strasti. Enotno. Med brati. Saj še poznate stare slogane in zgodbo o železni zavesti, ne? Poleti 1980 jo je odškrnil Playboyev fotograf Pompeo Posar in se vrnil na rodno grudo (rojen je bil v Trstu, odrasel pa je v Zagrebu) po fotografije njenih naravnih lepot. V spomin Pompeu, ki je za Playboy fotografiral 65 deklet meseca in 40 naslovnic in ki je celih 30 let veljal za številko ena med Playboyevimi fotografi, objavljamo njegova Dekleta Jadrana. Še pomnite, tovariši?

Zagrebčanka Vesna Vrabec, študentka fakultete za šport, ki je že pri šestnajstih veljala za jugoslovanski top model, kariero pa je nadaljevala v tujini, kjer je delala tudi za Diorja in Saint–Laurenta.

Študentki prava z Reke Mirjani Vulić se je obetalo fotografiranje za duplerico ameriškega Playboya. Iz vsega skupaj ni bilo nič (oziroma le tale fotografija), ker Mirjana ni znala niti besedice angleško. Še vedno menda živi na Reki.

Zagrebčanka Anica Đurović je Pompeu priznala, da ve, da je malce domišljava, vendar verjame, da je takšna večina njenih vrstnikov. V svojem primeru ima purgerica za to vsaj dober razlog.

Jagoda Šimić, danes šolana operna pevka, na skriti plaži blizu Splita.

Beograjčanka Suzana Radulović v senci 200 let stare trte na balkonu nad ozko ulico v Dubrovniku.

Pompeo je spoznal, kako težko je prepričati Jugoslovanke, naj pozirajo za Playboy. Bile so sicer zelo radovedne, hkrati pa tudi izjemno sramežljive. Ta izraz je ujel na obrazu Rajne Opačić, študentke ekonomije, ki je imela zaradi te fotografije dejansko težave s profesorji.

Čeprav je študentka ekonomije Marina Gruja delala kot receptorka v nudističnem hotelu, je morala biti v službi dejansko oblečena v uniformo.

FOTO: Pompeo Posar

TEKST: B. B.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord