7. 8. 2018, 15:01 | Vir: STA

Del frankfurtskega letališča po evakuaciji znova odprt

Profimedia

Del frankfurtskega letališča so danes zaradi policijske operacije evakuirali, za nekaj ur pa so tudi prekinili vkrcavanje na letala, je sporočila nemška zvezna policija. Razlog za evakuacijo je bil nepooblaščen vstop najmanj ene osebe v varovano območje. Terminal so znova odprli okoli 14.30.

"Policijska operacija poteka na območju A terminala 1 frankfurtskega letališča," je policija zapisala na Twitterju.

Za evakuacijo so se odločili zaradi incidenta pri varnostnem nadzoru. "Vemo, da je najmanj ena oseba nepooblaščeno vstopila v varovano območje," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na letališču povedal tiskovni predstavnik policije Reza Ahmari.

Na policiji so kasneje pojasnili, da je šlo za štiričlansko francosko družino. Najmanj en član je v varovano območje vstopil, še preden so zaključili varnostni pregled. Vse štiri ljudi so pridržali in jih zaslišujejo. Z izvajanjem varnostnega nadzora so kljub incidentu nadaljevali, so pa ustavili vkrcavanje in izpraznili varovano območje, je dodal Ahmari. To so potrdili tudi v družbi Fraport, ki upravlja letališče. Tiskovna predstavnica je pojasnila, da so vkrcavanje ustavili okoli 11.30.

Letalska družba Lufthansa je sporočila, da so zaradi tega prekinili večji del postopkov prijave na let. Na območjih A in Z potniki niso mogli vstopati in izstopati iz letal. Letala pa so morala po pristanku s potniki na krovu počakati na letališki ploščadi. Okoli 14.30 se je evakuacija zaključila, znova pa so stekli tudi vsi postopki na terminalu. Vsem potnikom se je policija zahvalila za razumevanje in disciplinirano vedenje. Tudi Lufthansa je znova začela izvajati prijave na let.

Do podobnega incidenta je na terminalu 1 tega letališča prišlo tudi pred dvema letoma, ko je ženska odšla v varovano območje, čeprav nadzora še niso končali. Tedaj so evakuirali 5000 potnikov, več okoli 100 letov pa je bilo odpovedanih. Podobno so konec preteklega meseca izpraznili terminal 2 na münchenskem letališču, potem ko se je neka ženska brez pregleda izmuznila mimo varnostnikov. Terminal je bil ohromljen okoli sedem ur. Več sto letov so odpovedali.

Letališče v Frankfurtu sicer velja za najbolj prometno nemško letališče. Na njem so lani našteli 64,5 milijona potnikov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.