Lidija Petek Malus | 1. 4. 2020, 08:40

Delavci Amazona protestirajo, eden od zaposlenih pozitiven na koronavirus

Profimedia

V ameriški izpostavi Amazon na Staten Islandu v New Yorku delavci slavkajo in protestirajo, saj želijo, da se njihovo izpostavo zapre, ker jo bodo le tako lahko razkužili, potem ko je bil (uradno potrjeno) eden od zaposlenih pozitiven na koronavirus. Vendar pa zaposleni trdijo, da je takih delavcev več, zato odgovorne pri Amazonu pozivajo, naj tovarno zaprejo za 14 dni.

Do zdaj so pri Amazonu zaprli samo tiste objekte, ko so bili prisiljeni, ali od vlade ali protestnikov. Tako so minuli teden zaprli izpostavo v Kentuckyju, vmes so zaprli sortirni center v Queensu v New Yorku, da so ga razkužili, potem ko so delavci izvedeli od sodelavcev, da so v objektu zaposleni okuženi s koronavirusom in so sortirnico zapustili.

Profimedia

Tudi na Staten Islandu so se prve govorice o okužbi pojavile že 12. marca, a so pristojni stopili pred delavce šele nekaj dni kasneje.

V tem objektu namreč dela štiri tisoč ljudi na 855 tisoč kvadratnih metrih, zato tudi tu vseh novica ni dosegla. Čeprav pri Amazonu trdijo, da so okrepili čiščenje in razkuževanje objektov, pa delavci pravijo, da je čistilcev za tako velik prostor premalo, sploh v oddelkih, v katerih delavci stojijo drug poleg drugega in si pakete celo podajajo.

Amazon je imel podobne težave tudi v Evropi, v Španiji in Italiji, kjer se je med njihovimi delavci prav tako širil virus.

Pri Amazonu obtožbe zavračajo, oziroma v zagovor pravijo, da so njihovi delavci heroji, ki prinašajo dobrine ljudem po vsem svetu.

Delavcem, ki zbolijo za koronavirusom, plačajo 14-dnevno karanteno, težave pa imajo tisti delavci, ki imajo simptome, a se ne morejo testirati. Ker je sistem pri Amazonu tako dovršen, imajo delavci tudi med delom izredno malo časa, da bi upoštevali vsa navodila in uporabili zaščitna sredstva, ki jih velikokrat ni dovolj.

PREBERITE ŠE: Koronavirus in gospodarstvo: naslednji mesec bo težak in poln izzivov!

PRIPOROČAMO TUDI: Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord