6. 5. 2021, 13:02 | Vir: STA

Delež pozitivnih PCR testov je v sredo znašal 18,3 odstotka

Profimedia
Delež pozitivnih PCR testov je v sredo znašal 18,3 odstotka (foto: Profimedia)

V Sloveniji so v sredo ob opravljenih 4228 PCR testih potrdili 774 okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. Delež pozitivnih PCR testov pa je znašal 18,3 odstotka. V bolnišnicah zdravijo 551 covidnih bolnikov, od tega na oddelkih za intenzivno terapijo 139. V sredo so v bolnišnicah umrli trije covidni bolniki.

Po besedah Maje Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco o razmerah glede covida-19, je spodbudna novica, da je bil delež pozitivnih PCR testov v primerjavi s podatki izpred tedna dni manjši. Opravili so tudi 27.806 hitrih antigenskih testov.

Nekoliko nižje je tudi sedemdnevno povprečje, ki po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 729, dan prej pa je bilo 750.

Po besedah Bratuše se kaže trend počasnega upadanja zasedenosti postelj v bolnišnicah, tako na navadnih oddelkih kot oddelkih intenzivne terapije. V primerjavi s predhodnim dnevom v bolnišnicah zdravijo devet bolnikov s covidom-19 manj, intenzivno zdravljenje pa potrebujeta dva manj.

Na novo so v sredo v bolnišnice sprejeli 45 covidnih bolnikov, 51 pa jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih. V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) je danes 161 hospitaliziranih covidnih bolnikov, od tega 47 na intenzivni terapiji.

Od izpolnitve pogojev za prehod v rumeno fazo smo še vedno precej oddaljeni, so pa današnji podatki nekoliko bolj spodbudni od tistih, ki so bili predstavljeni v sredo, je dejala Bratuša. Najvišjo štirinajstdnevno in sedemdnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev ima primorsko-notranjska regija, najnižjo pa obalno-kraška.

Bratuša je predstavila še nekaj podatkov glede razširjenosti različic novega koronavirusa, ki krožijo po Sloveniji. V letošnjem letu do torka so v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v sodelovanju s Kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana sekvencirali 7333 vzorcev in zaznali 51 različic virusa.

Britanska različica ostaja najbolj razširjena in predstavlja preko 90 odstotkov vseh analiziranih vzorcev. Južnoafriško različico so do sedaj zaznali v petih primerih. V zadnji seriji analiz pa so potrdili nov primer brazilske različice, tako so skupaj doslej potrdili dva primera brazilske različice. Različico B.1.525 so do sedaj zaznali pri 25 osebah iz petih različnih regij, največ iz gorenjske.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.