27. 11. 2020, 09:25

Delež pozitivnih testov ostaja visok tudi po četrtkovih testiranjih

Shutterstock

V četrtek je bilo v Sloveniji opravljenih 6587 testiranj in ugotovljenih 1609 novih primerov okužbe s koronavirusom. To pomeni 24,4-odstoten delež pozitivnih testov, kar je ponovno več, kot dan prej, ko je ta znašal 23,9 odstotkov. Umrlo je 48 covidnih bolnikov. Podrobnejši podatki sledijo. 

V bolnišnicah je v četrtek umrlo 37 oseb, v domovih za starejše 10, ena oseba pa je umrla v socialnovarstvenem zavodu, je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Direktorica trboveljske splošne bolnišnice Romana Martinčič je na novinarski konferenci povedala, da so vzpostavili dva covidna oddelka s 34 posteljami, kar predstavlja 26 odstotkov vseh bolnišničnih kapacitet. Od razglašene epidemije so obravnavali skupaj 115 covidnih bolnikov, 28 jih je umrlo.

"To so za nas hude obremenitve," je dejala. Po njenih besedah so tako navadne kot intenzivne postelje povečini ves čas v celoti zasedene. Poleg tega so že imeli vdor virusa v belo cono, trenutno koronavirus preboleva 32 zaposlenih, kar je približno devet odstotkov vseh zaposlenih v bolnišnici.

V bolnišnici pri testiranju zaposlenih uporabljajo tako hitre kot PCR teste, saj se jim je že zgodilo, da je bil hitri test pri testiranju zaposlenega negativen, PCR pa pozitiven, je pojasnila. Ob tem se je zahvalila vsem zaposlenim, ki po njeni oceni nosijo največje breme trenutne zdravstvene krize, pa tudi vsem prostovoljcem, ki jih je označila za srčne ljudi, brez katerih na covidnih oddelkih ne bi zmogli opraviti tako delo.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je trenutno hospitaliziranih 211 bolnikov s covidom-19, od teh jih 45 potrebuje intenzivno zdravljenje, so sporočili na Twitterju.

V celjski bolnišnici je trenutno hospitaliziranih 126 bolnikov na navadnih covidnih bolniških posteljah in 21 bolnikov na intenzivnih covidnih bolniških posteljah. V četrtek so umrli štirje bolniki s covidom-19, skupno pa je v jesenskem valu v bolnišnici umrlo 119 covidnih bolnikov, so za STA danes povedali v celjski bolnišnici.

Trenutno imajo v bolnišnici 121 okuženih zdravstvenih delavcev, od tega 24 zdravnikov, 52 diplomiranih medicinskih sester in 45 zdravstvenih tehnikov. Njihovo odsotnost nadomeščajo z zaposlenimi z drugih bolnišničnih oddelkov ter s pomočjo medicinskih sester ter študentov zdravstvene nege in medicine, ki so jim v tem času priskočili na pomoč.

Sicer pa je v domovih za starejše na novo ozdravelo 126 stanovalcev in 41 zaposlenih. Na novo so okužbo zaznali pri 143 stanovalcih in 57 zaposlenih. Na novo se je po Kacinovih besedah okužilo tudi osem uporabnikov v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih in en zaposleni, je še naštel Kacin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.