7. 2. 2021, 12:31 | Vir: STA

Deli zahodne Evrope v primežu snežne nevihte in mraza

profimedia

Deli zahodne Evrope so se ta konec tedna znašli v primežu snežne nevihte in hudega mraza, ki povzročata predvsem težave v prometu. Na Nizozemskem so oblasti izdale rdeče opozorilo, v delih Nemčije pa prihaja do motenj v cestnem in železniškem prometu. V Veliki Britaniji pa so v pripravljenosti zaradi nevihte Darcy, ki prinaša veliko snega in mraza.

Nizozemska je od sobote zvečer v primežu snežne nevihte, zaradi česar so oblasti za danes izdale rdeče opozorilo zaradi močnega sneženja in vetra za vso državo, kar je prvič v zadnjih devetih letih, na spletni strani poroča agencija Reuters.

V pričakovanju močnih sunkov vetra do 90 kilometrov na uro in snežnega meteža z nanosi do 20 centimetrov snega, ki bi lahko povzročili težave v prometu in slabo vidljivost, je vlada državljane pozvala, naj ostanejo doma.

Večje dele države je že pokrila od pet do 10 centimetrov debela snežna odeja, ponekod pa je zapadlo tudi do 30 centimetrov snega, je poročala nizozemska radiotelevizija NOS.

Vsi vlaki v državi so bili odpovedani, vključno z mednarodnimi povezavami z Nemčijo. Na osrednjem letališču Schiphol so zamujali ali bili odpovedani številni leti. Zaradi snežnih razmer so zabeležil več kot 80 zdrsov avtomobilov s cest, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zdravstvene oblasti so sporočile, da bodo zaprli vse centre za testiranje na novi koronavirus. Osrednje veletrgovine so odpovedale dostavo hrane. Prav tako so odpovedane vse profesionalne nogometne tekme. Mestne oblasti v Amsterdamu pa so se odločile zapreti vse rečne kanale, da bi jih lahko v prihodnjem tednu uporabljali za drsanje, še navaja Reuters.

Hud mraz s temperaturami do 10 stopinj pod lediščem in sneg v prihodnjih dneh pričakujejo tudi v sosednji Belgiji, kjer že danes sneži.

Snežno neurje je medtem zajelo tudi Nemčijo, odkoder poročajo o velikih težavah in kaosu v prometu zlasti v osrednjem delu države. Ponekod je zapadlo več kot 30 centimetrov snega. Policija in gasilci so imeli polne roke dela zaradi tovornjakov, ki so obtičali na avtocestah, in številnih prometnih nesreč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Najhuje je bilo v zveznih deželah Severno Porenje-Vestfalija in Spodnja Saška, kjer je prišlo do velikih motenj v železniškem prometu, odpovedati so morali številne vlake. Na številnih mestih so bili poškodovani nadzemni električni vodi, med drugim med mestoma Duisburg in Essen, je povedal predstavnik nemških železnic.

Reševalne ekipe so v pripravljenosti zaradi opozoril vremenoslovcev pred ekstremnimi vremenskimi razmerami. Snežne padavine je pričakovati vse do noči na ponedeljek, zaradi česar bi lahko prišlo do zapor cest in železniških prog.

Na Otoku so v pripravljenosti zaradi snežne nevihte Darcy, ki naj bi s snežno odejo do 30 centimetrov in hudim mrazom iz Rusije prizadela predvsem jugovzhodni del Anglije, zaradi česar pričakujejo prometni kaos. Tudi ponekod na severu Škotske pričakujejo, da se bodo temperature spustile do minus 10 stopinj Celzija. Oblasti so izdale rumeno opozorilo za celotno Veliko Britanijo, je poročal londonski časnik The Sun.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ