16. 2. 2024, 16:20 | Promocijska objava

Delovanje balkonskih sončnih elektrarn pri šibki svetlobi

promocijska fotografija

V zadnjem času ponudniki sončnih elektrarn vse bolj poudarjajo učinkovitost in prilagodljivost sodobnih solarnih panelov, tudi v pogojih šibke svetlobe. To prinaša številne prednosti tudi za uporabnike balkonskih sončnih elektrarn, saj lahko pričakujejo večji donos električne energije skozi vse leto.

V nadaljevanju bomo raziskali, kako solarnim panelom sodobne tehnologije omogočajo proizvodnjo elektrike tudi v manj idealnih svetlobnih pogojih.

Kateri pogoji vplivajo na jakost svetlobe, ki pada na sončno elektrarno?

Optimalni pogoji za delovanje sončnih elektrarn so jasno nebo, neposredna sončna svetloba, navpično padanje svetlobe in nizke temperature.

Kateri pa so manj ugodni pogoji, zaradi katere je vpad svetlobe na panele šibkejši?

● V času svita in mraka, ko se sonce nahaja nizko na obzorju, je svetloba šibkejša zaradi manjše intenzitete sončnega sevanja.
Oblačno nebo - sončni paneli prejmejo manjšo količino neposrednih sončnih žarkov.
Prisotnost megle in smoga zmanjšuje moč sončnega sevanja, saj ti elementi sončno svetlobo absorbirajo in jo razpršijo.
● Kadar so deli sončnega sistema prekriti s senco, ki jo povzročajo stavbe, drevesa ali druge ovire.

promocijska fotografija

Zahvaljujoč nenehnemu napredku sodobni solarni paneli sončnih elektrarn omogočajo proizvodnjo energije tudi v teh, manj idealnih pogojih. Kljub temu pa je pomembno razumeti, da se v takšnih pogojih zmanjša intenzivnost naravne svetlobe, kar lahko vpliva na proizvodnjo električne energije.

Sodobne tehnologije solarnih panelov proizvajajo elektriko tudi pri šibki svetlobi

Za razliko od solarnih panelov starejših generacij, ki so za optimalno delovanje potrebovali neposredno sončno svetlobo, so moduli sodobnih sončnih elektrarn zasnovani tako, da učinkovito izkoristijo tudi oslabljeno sončno svetlobo. To vključuje svetlobo v senci, ob visoki oblačnosti ali izven časa glavnega sončnega obsevanja.

Balkonske sončne elektrarne, opremljene s sodobnimi solarnimi paneli, ponujajo prav tako dobre možnosti za proizvodnjo električne energije tudi v pogojih šibke svetlobe. To ne samo, da povečuje njihov ekonomski in ekološki potencial, ampak uporabnikom omogoča tudi večjo neodvisnost od tradicionalnih virov energije.

promocijska fotografija

To pomeni, da tudi delovanje balkonske sončne elektrarne ni omejeno le na sončne dni, ampak lahko proizvaja električno energijo skozi večji del dneva!

Večji donos električne energije

Za maksimalno učinkovitost balkonskih sončnih elektrarn je ključnega pomena, da solarni moduli zagotavljajo visoko proizvodnjo električne energije tudi v pogojih šibke ali delne svetlobe.

To uporabnikom prinaša več koristi, saj jim omogoča večji letni donos energije, kar se odraža v znatnih prihrankih pri porabi električne energije iz omrežja, povečuje stopnjo energetske neodvisnosti od zunanji dobaviteljev in prispeva k večji uporabi okolju prijaznih virov energije.

Nasveti za izboljšanje učinkovitosti

1. Optimizacija postavitve - zagotovite, da je balkonska sončna elektrarna postavljena tako, da izkorišča najboljše možne svetlobne pogoje skozi dan in da je izpostavljena minimalnim pogojem za zasenčenje.
2. Redno vzdrževanje - čiščenje solarnih panelov (prah, umazanija, listje) poveča njihovo učinkovitost, saj umazanija lahko zmanjša količino svetlobe, ki doseže solarne celice.
3. Izbor ustreznih solarnih panelov - izberite solarne panele nove generacije, ki so znani po visoki učinkovitosti tudi pri šibki svetlobi (to vam nudijo solarni moduli balkonskih sončnih elektrarn Vklopi sonce!).

Sončne elektrarne zagotavljajo proizvodnjo električne energije izključno podnevi - v zasebnih gospodinjstvih je največja poraba energije običajno zjutraj, opoldne in zvečer, z najvišjim vrhom obremenitve omrežja med 17.00 in 22. uro. Kljub temu neujemanju med proizvodnjo in porabo, izkušnje kažejo, da se od 80 do 90 % proizvedene sončne energije iz balkonskih sončnih elektrarn porabi neposredno, le 10 do 20 % pa se je vrne v omrežje.

Tudi prilagajanje porabe energije časom, ko je sonce najbolj dejavno, lahko poveča izkoristek. Dodatno izboljšanje je možno z vgradnjo hranilnika energije, ki omogoča shranjevanje neporabljene energije za uporabo ponoči, kar zagotavlja lastni vir elektrike zunaj sončnih ur.

Dejstvo je, da se z zmanjšanjem svetlobne intenzitete zmanjša tudi proizvodnja električne energije v balkonskih sončnih elektrarnah. Kolikšna bo izguba moči, je odvisno predvsem od tipa solarnega modula. Solarni moduli podjetja Vklopi sonce, bodisi klasični bodisi ultralahki, zagotovo spadajo v kategorijo sodobnih solarnih modulov, ki so zasnovani tako, da tudi pri slabši svetlobi ohranjajo visoko stopnjo učinkovitosti!