9. 5. 2021, 14:23 | Vir: STA

Deseta obletnica programa Botrstvo: lani je 5363 botrov pomagalo 6033 otrokom

profimedia

Humanitarni program Botrstvo v Sloveniji, ki poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje, obeležuje desetletnico delovanja. Tudi lanske številke pričajo, kako pomemben socialni korektiv je ta program že od samega začetka, saj so negotovo leto zaključili z največjim številom vključenih otrok in botrov doslej.

Kot so sporočili iz ZPM Ljubljana Moste-Polje, je pomoč 5363 botrov v letu 2020 prejelo 6033 otrok iz vse Slovenije, v desetih letih pa se je število otrok, ki so bili vključeni v Botrstvo, povzpelo že skoraj na 11.000.

Zaradi ukrepov proti širjenju epidemije so lani še razširili in prilagodili način nudenja pomoči. Zahvaljujoč botrom in donatorjem so zmogli hitro in učinkovito nuditi pomoč otrokom in mladostnikom, ki so vključeni v program. Razdeljevali so računalnike, pakete povezav do spleta, v času zaprtja dijaških domov pa dodatno pomagali tudi dijakom iz Dijaškega sklada.

V vseh letih delovanja programa so za pomoč otrokom zbrali 21 milijonov evrov, prav tako ostajajo zelo nizki stroški vodenja projekta, ki so lani znašali manj kot šest odstotkov vseh prilivov. Po mnenju ustanoviteljice programa in predsednice nadzornega odbora Milene Štular je to eden ključnih dejavnikov, da program uživa podporo in zaupanje botrov ter donatorjev.

Ne samo, da so v desetih letih delovanja premaknili kar nekaj stvari na področju izboljšanja položaja otrok in družin, kljub negotovosti in izrednim razmeram so uspešno izpeljali tudi vse zastavljene aktivnosti ter lani vzpostavili dva nova projekta, ki otrokom in mladostnikom nudita še dodatno pomoč.

Z Olimpijskim komitejem Slovenije - Združenjem športnih zvez so se namreč povezali pri projektu Botrstvo v športu, v sklopu katerega letos letu štipendije prejema 96 mladih nadarjenih športnikov, v sodelovanju s trgovskim podjetjem Hofer Slovenija pa je zaživela Vrečka dobrote.

Predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin poudarja, da se bodo v prihodnosti močno trudili blažiti posledice epidemije in z njo povezanih ukrepov ter se hkrati povezovali s šolami in drugimi vzgojno-izobraževalnimi ustanovami.

"Vsekakor je za nami resnično težko leto. Epidemija je na različne načine močno vplivala na otroke in mladostnike. Naš cilj ostaja enak - biti steber opore otrokom in mladostnikom iz socialno šibkih okolij iz vse Slovenije," je dejala.

V sklopu programa si bodo še naprej prizadevali za ustvarjanje projektov dodatne pomoči glede na potrebe, ki jih opažajo pri delu z otroki in mladostniki. "V prihodnosti nas čaka zares težko delo, saj bodo posledice epidemije in z njo povezani ukrepi pri otrocih vidne še dolgo. Pred tem si ne smemo zatiskati oči. Pomoč v obliki Botrstva bo zato še kar nekaj časa potrebna za blažitev stisk otrok in družin," je še dodala Ogulinova.

Obletnico delovanja bodo obeležili z razstavo, s katero želijo prikazati resnično stanje mnogih otrok in mladostnikov v slovenski družbi. Po zadnjih podatkih statističnega urada jih pod pragom tveganja revščine živi kar 41.000.

Kot je o vsebini razstave povedala Štularjeva, so izbrane zgodbe le nekatere izmed mnogih, ki so se v preteklem desetletju uspešno obrnile iz žalostnih v zgodbe lepe in svetle prihodnosti. Na ogled bo od 11. do 27. maja v prostorih Zgodovinskega atrija Mestne občine Ljubljana.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord