9. 9. 2020, 20:01 | Vir: STA

DeSUS bo do kongresa vodil Gantar

Anže Malovrh/STA

Potem ko je Aleksandra Pivec danes odstopila z mesta predsednice DeSUS, je svet stranke za začasnega zastopnika DeSUS do kongresa izbral Tomaža Gantarja. Ta je odstopil z mesta predsednika sveta stranke, je potrdil strankin govorec Janez Ujčič. Izredni volilni kongres, na katerem bodo izbirali novo vodstvo, je predviden v prvi polovici novembra.

Svet stranke je o Gantarju glasoval po tistem, ko je zavrnil kandidaturo vseh podpredsednikov za začasno vodenje stranke. Kot je v izjavi za medije po seji sveta stranke povedal Gantar, stranka zdaj nima predsednika, on pa ima pooblastila za izvajanje nalog predsednika. Pivčeva pa je ob tem opozorila, da je treba pravno razčistiti, kakšna točno so ta pooblastila.

Do kongresa bo namesto Gantarja svet DeSUS vodil Anton Urh. Na mestu generalnega sekretarja stranke bo Damjana Stanonika zamenjala Lidija Štruc, ki je to funkcijo nekaj časa opravljala že v mandatu dolgoletnega predsednika DeSUS Karla Erjavca.

Pivčeva je z mesta predsednice DeSUS odstopila na današnji seji izvršnega odbora pred sejo sveta stranke, ki bi bržkone odločal o njeni razrešitvi, saj je izgubila zaupanje dela stranke, tudi Gantarjevo.

V DeSUS je namreč završalo zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je Pivčeva prepletala službene zadeve z zasebnimi. Do tega so bili zelo kritični v poslanski skupini, ki je Pivčevo tudi pozvala k odstopu in predlagala glasovanje o nezaupnici predsednici. To se je tudi zgodilo, svet ji je na zadnji seji izrekel nezaupnico, pred glasovanjem o njeni razrešitvi pa sejo prekinil in jo nadaljeval danes.

Ob tem so se pojavile številne dileme glede možnosti razrešitve predsednika DeSUS. Medtem ko je del stranke vztrajal pri tem, da to lahko stori tudi svet stranke kot najvišji organ med dvema kongresoma, pa drugi del stranke na čelu s Pivčevo meni, da lahko o vodstvu stranke odločajo le delegati na kongresu.

Gantar je sicer viden član stranke DeSUS

Nekaj časa je veljal za desno roko Erjavca. A sta se pozneje razšla, Gantar pa je pred zadnjim kongresom stranke januarja letos javno podprl kandidaturo Pivčeve.

Gantar je sicer 60-letni zdravnik urolog, ki že tretjič opravlja funkcijo ministra za zdravje. To funkcijo je opravljal že v vladah Janeza Janše in Alenke Bratušek med februarjem 2012 in novembrom 2014, ko je odstopil zaradi nezmožnosti sprejetja zdravstvene reforme v takratni koaliciji. Naslednji mandat je vodil odbor DZ za zdravstvo, na lokalnih volitvah 2018 se mu je županski stol v Piranu presenetljivo izmaknil. Župan Pirana je bil med leti 2006 in 2010, med leti 2000 in 2004 pa direktor izolske bolnišnice.

Njegovo delo v bolnišnici je zaznamovala tudi obtožba na račun napačnega predpisovanja zdravila eritropoetin v letih 1999-2001, pri čemer so Gantarju očitali napeljevanja h goljufiji, a ga je senat okrožnega sodišča v Kopru leta 2010 oprostil obtožb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.