6. 12. 2020, 16:24 | Vir: STA

Dež in staljeni sneg polnita vodotoke, ponekod voda tudi na cestišču

profimedia
Dež in staljeni sneg polnita vodotoke, ponekod voda tudi na cestišču (foto: profimedia)

Zahodni del Slovenije je zajelo močno deževje, ob hkratnih višjih temperaturah in posledičnem taljenju snega pa se ponekod na cestah pojavljajo velike količine vode. Trenutno o težavah poročajo z Gorenjske in Notranjske, policisti voznike pozivajo k previdnosti. Naraščajo tudi vodotoki.

Na Gorenjskem so trenutno večje težave na lokacijah Podvin, Topolino proti Kranjski Gori in Bohinjska Bela pri mostu. Voda s ceste ne odteka, so sporočili iz Policijske uprave Kranj. Voznike so pozvali k veliki previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje in večji varnostni razdalji.

Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste je glavna cesta Pivka-Ilirska Bistrica zaradi poplavljenega vozišča zaprta za ves promet pri Dolnji Bitnji. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet zaradi snežnih razmer.

Vremenoslovci danes močne padavine pričakujejo v zahodni Sloveniji. Padlo bo predvidoma še od 70 do 100 milimetrov padavin. Meja sneženja bo na okoli 1500 metrih nad morjem. Na območju Julijskih Alp se bo v visokogorju nevarnost snežnih plazov prehodno zvišala na 4. stopnjo.

Zaradi močnega deževja bodo lahko danes poplavljali nekateri vodotoki v zahodni Sloveniji. Agencija RS za okolje (Arso) v hidrološkem poročilu napoveduje, da bodo danes čez dan, zvečer in v noči na ponedeljek reke v zahodni polovici zaradi kombinacije močnih padavin in taljenja snega hitro naraščale. Reke na tem območju se lahko razlijejo na običajnih območjih, posamezne reke pa tudi poplavijo.

Ponoči se bo v zgornjem toku pričela razlivati tudi Drava. V ponedeljek čez dan bodo še naraščale reke s kraškim zaledjem na Notranjskem in Dolenjskem ter Sava in Drava v spodnjem toku. Sava se bo v srednjem toku razlivala na običajnih izpostavljenih območjih. Zmerno bodo narasle tudi reke v večjem delu vzhodne Slovenije.

Morje naj bi zaradi okrepljenega juga po napovedih še danes sredi dneva poplavilo nižje ležeče dele obale.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.