6. 12. 2020, 16:24 | Vir: STA

Dež in staljeni sneg polnita vodotoke, ponekod voda tudi na cestišču

profimedia

Zahodni del Slovenije je zajelo močno deževje, ob hkratnih višjih temperaturah in posledičnem taljenju snega pa se ponekod na cestah pojavljajo velike količine vode. Trenutno o težavah poročajo z Gorenjske in Notranjske, policisti voznike pozivajo k previdnosti. Naraščajo tudi vodotoki.

Na Gorenjskem so trenutno večje težave na lokacijah Podvin, Topolino proti Kranjski Gori in Bohinjska Bela pri mostu. Voda s ceste ne odteka, so sporočili iz Policijske uprave Kranj. Voznike so pozvali k veliki previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje in večji varnostni razdalji.

Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste je glavna cesta Pivka-Ilirska Bistrica zaradi poplavljenega vozišča zaprta za ves promet pri Dolnji Bitnji. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet zaradi snežnih razmer.

Vremenoslovci danes močne padavine pričakujejo v zahodni Sloveniji. Padlo bo predvidoma še od 70 do 100 milimetrov padavin. Meja sneženja bo na okoli 1500 metrih nad morjem. Na območju Julijskih Alp se bo v visokogorju nevarnost snežnih plazov prehodno zvišala na 4. stopnjo.

Zaradi močnega deževja bodo lahko danes poplavljali nekateri vodotoki v zahodni Sloveniji. Agencija RS za okolje (Arso) v hidrološkem poročilu napoveduje, da bodo danes čez dan, zvečer in v noči na ponedeljek reke v zahodni polovici zaradi kombinacije močnih padavin in taljenja snega hitro naraščale. Reke na tem območju se lahko razlijejo na običajnih območjih, posamezne reke pa tudi poplavijo.

Ponoči se bo v zgornjem toku pričela razlivati tudi Drava. V ponedeljek čez dan bodo še naraščale reke s kraškim zaledjem na Notranjskem in Dolenjskem ter Sava in Drava v spodnjem toku. Sava se bo v srednjem toku razlivala na običajnih izpostavljenih območjih. Zmerno bodo narasle tudi reke v večjem delu vzhodne Slovenije.

Morje naj bi zaradi okrepljenega juga po napovedih še danes sredi dneva poplavilo nižje ležeče dele obale.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord