8. 2. 2021, 10:18 | Vir: STA

Dež in taljenje snega sta na Gorenjskem povzročala težave

Profimedia

Dež in tudi taljenje snega sta zlasti v nedeljo zvečer ponekod na Gorenjskem povzročala težave. Meteorna voda je zalila nekaj objektov, na ceste pa je nanašala kamenje, pesek in blato. Zaradi plazov in nanosov sta zaprta cestna odseka Podljubelj-Ljubelj in Kropa-Jamnik. Zaradi nevarnosti snežnih plazov ostaja zaprtih nekaj cest tudi na Bovškem.

Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, se je v nedeljo zvečer v Kropi na cesto podrl oporni zid. Prostovoljni gasilci iz Krope so teren nad cesto pokrili s PVC folijo in skupaj z delavci Cestnega podjetja Kranj oziroma Gorenjske gradbene družbe odstranili podrto drevje in material s ceste ter postavili polovično zaporo ceste.

Cesta Kropa-Jamnik je po poročanju Prometno-informacijskega centra za državne ceste zaradi zemeljskega plazu popolnoma zaprta. Prav tako je popolnoma zaprta cesta Tržič-Ljubelj na odseku od Podljubelja do Ljubelja, zaprt pa je tudi mejni prehod Ljubelj, in sicer zaradi meteorne vode in nanosov peska.

Policijska uprava Kranj je že v nedeljo zvečer opozorila voznike, da dež in voda ponekod na cesto prinašata kamenje, pesek in blato ter da je na posameznih odsekih cest tudi stoječa voda. Zato je velika verjetnost akvaplaninga, ki povzroči izgubo nadzora nad vozilom in pomeni veliko nevarnost za nastanek prometne nesreče. Policisti so tako pozvali k previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje in večji varnostni razdalji.

Medtem zaradi nevarnosti snežnih plazov na Bovškem ostajata zaprti cesti Kal Koritnica-Trenta in Predel-Bovec med Logom pod Mangartom in odcepom za Bavšico.

Dež je na Gorenjskem povzročal še nekaj drugih težav. V Podljubelju je meteorna voda zalila klet večstanovanjske hiše, izčrpali pa so jo tamkajšnji prostovoljni gasilci. Jeseniški poklicni gasilci so na Kosovi ulici na Jesenicah s protipoplavnimi vrečami preusmerili tok meteorne vode. Kranjski poklicni gasilci pa so s tehničnim posegom odmašili odtok na strehi objekta v Kranju ter posesali vodo iz prostorov stanovanja, v katerega je začela vdirati zaradi zamašenega odtoka.

Danes in v torek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnim dežjem, meja sneženja bo med 600 in 1200 metri nadmorske višine, kaže vremenska napoved agencije za okolje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.