10. 9. 2023, 12:29 | Vir: STA

Digitalna zasvojenost postaja vedno večji problem tudi med mladimi: pripravljen program, ki vam lahko pomaga

Profimedia

Če se tudi vaš otrok ne more odtrgati od tablice, telefona oziroma računalnika, potem si podrobno preberite spodnje vrstice.

Naj EU projekt 2023 v Sloveniji je postal projekt Rane ekrana, ki se ukvarja z vse bolj razširjenim problemom digitalne zasvojenosti. V projektu, ki sta ga izvajala Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj in Občina Tržič, so zasnovali program preventivnega in detoks centra, ki ga želijo na Gorenjskem vzpostaviti v neposredni prihodnosti.

Kot so sporočili z Občine Tržič, je bil namen projekta, ki se je uspešno zaključil maja letos, celostna obravnava in reševanje problematike digitalne zasvojenosti oziroma neustrezne rabe digitalne tehnologije pri otrocih in mladostnikih, kar se neposredno tiče tudi staršev tako v preventivnem in kurativnem smislu.

Glavni cilj projekta je bil preko sodelovanja različnih ciljnih skupin in strokovnjakov oblikovati orodja za celostno soočanje in reševanje urgentne problematike digitalne odvisnosti med otroki in mladino.

V okviru projekta so razvili celovit program in temeljna orodja za preprečevanje in zdravljenje digitalne zasvojenosti med otroki in mladino. Na terenu so pilotno izvedli nov program Živi živo - življenjske veščine odraščanja. Kot poudarjajo, je delo z otroki in mladino, osveščanje staršev, delo s strokovnimi delavci ter medsektorsko povezovanje ključno, da tehnologija ostane orodje, ki nam služi in ne obratno.

Profimedia

Dolgoročno bo izvajanje teh programov možno v prihodnjem preventivnem in detoks oziroma odtegnitvenem centru. V okviru projekta so namreč razvili strokovno vsebinsko programsko osnovo ter tehnično osnovo za vzpostavitev omenjenega centra, za katerega želijo v bližnji prihodnosti na Gorenjskem najti sredstva in primeren prostor. Vzpostavitev centra je uvrščena tudi v regionalni razvojni program Gorenjske do leta 2027.

Skupna vrednost projekta, ki je bil s skoraj 60.000 evri financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, je bila 74.000 evrov. Projekt Rane ekrana in program življenjskih veščin odraščanja bodo z različnimi delavnicami širši publiki predstavili na posebnem dogodku 22. septembra.

Projekt Rane ekrana je bil eden od 12 finalistov natečaja EU projekt 2023. V glasovanju je prejel največ glasov, sledila sta Prva pametna učilnica, ki je pričela nastajati v prostorih Osnovne šole Ljubno ob Savinji, ter kranjski podjetniški inkubator Kovačnica.

Med finalisti so bili še projekti E-gradovi Posavja, Generator - Tehnopark Celje, Mrouce Cajta, NatureGame, Podjetniški inkubator Krško, UrbaNMakerSpace, Lokalna eko zdrava tržnica, PRO-AKT-Zdravje na dlani in Medgeneracijski urbani park.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol