8. 3. 2021, 07:33 | Vir: STA

Dijaki končno v šole, za učitelje in vzgojitelje se bo začelo prednostno cepljenje

profimedia

Polovica dijakov prvih treh letnikov bo po nekaj mesecih izobraževanja na daljavo danes lahko znova odšla v šole, kjer se bodo pridružili dijakom višjih letnikov, ki se v šoli izobražujejo od sredine februarja. Začeli bodo tudi prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, najprej za zaposlene, starejše od 50 let.

Pouk za dijake prvih treh letnikov bo danes stekel po modelu C, kar pomeni, da se bodo dijaki polovice oddelkov ta teden izobraževali doma, druge polovice pa v šoli, naslednji teden pa se bodo zamenjali. Za dijake četrtih letnikov in nižjega poklicnega izobraževanja se ne spreminja nič in se bodo še naprej vsi izobraževali v šoli.

Po priporočilih, ki jih je šolam že pred časom poslal Zavod RS za šolstvo, bodo v srednjih šolah po besedah predsednice Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiške Al-Mansour prvih 14 dni pri pouku zgolj ponavljali snov, da lahko učitelj ugotovi, koliko znanja so dijaki osvojili na daljavo. V kolikor bodo ugotovili manko, bodo skušali to nadoknaditi, tudi z dodatnimi urami, kjer bo to potrebno.

Po pred dnevi spremenjenem odloku bodo morali vsi dijaki in zaposleni v srednjih šolah ves čas nositi zaščitne maske, prav tako zaposleni in učenci osnovnih šol od vključno 6. razreda naprej. Za slednje do zdaj maske niso bile obvezne, ko so bili v matičnih učilnicah. Nošenje mask je po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec ukrep, ki v danih razmerah vsem "skupaj zagotavlja, da se bomo lahko šolali v šolah". Še naprej je določeno tedensko testiranje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

V tem tednu bodo pristojni začeli tudi s prednostnim cepljenje poti covidu-19 zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Najprej bodo cepili zaposlene, starejše od 50 let, nato vse ostale, ki so izrazili interes. Minister za zdravje Janez Poklukar je v soboto izrazil upanje, da se jih bo za cepljenje odločilo čim več, saj gre tako za zdravje zaposlenih kot za zdravje otrok, pa tudi za prizadevanja, da šole ostanejo odprte.

V šolskem sindikatu Sviz pričakujejo, da bo interes za cepljenje izrazila več kot polovica zaposlenih, pri čemer zaposlene tudi sami aktivno spodbujajo, naj se cepijo, saj cepljenje odločilno prispeva k omejevanju in obvladovanju epidemije koronavirusa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.