4. 3. 2021, 11:29 | Vir: STA

Dijaki v šolo po modelu C, pouk za osnovnošolce po starem

Tamino Petelinšek/STA

V ponedeljek se bo pouk za srednješolce začel po modelu C, kar pomeni, da se bodo dijaki v šoli tedensko izmenjevali, je potrdila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Pouk za osnovnošolce pa se bo nadaljeval po sedanjem modelu, pri čemer bodo morali učenci od šestega razreda ves čas nositi maske. Začenja se tudi cepljenje zaposlenih.

Vlada je namreč v sredo sklenila, da se v ponedeljek v šole vračajo tudi dijaki prvih treh letnikov srednjih šol, ki so se do zdaj izobraževali na daljavo. Ni pa bilo še uradno znano, ali se bodo dijaki šolali po modelu C, kot je vladi predlagala svetovalna skupina. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je na današnji vladni novinarski konferenci potrdila, da se bo polovica dijakov oziroma oddelkov šole en teden šolala v šoli, druga polovica pa na daljavo, pri čemer se bodo vsak teden izmenjali.

Model po njenih besedah daje avtonomijo ravnateljem, da določijo število dijakov oziroma oddelkov, ki bodo imeli pouk v šoli, in tistih, ki se bodo šolali na daljavo. Učitelji bodo pouk izvajali v razredu, za dijake, ki bodo doma, pa na daljavo, je pojasnila Kustečeva.

Za dijake zaključnih letnikov pa sprememb ne bo in se bodo v celoti izobraževali v šoli. Tudi glede mature vse ostaja nespremenjeno, priprave nanjo pa nemoteno tečejo, je pojasnila. Ni pa še znano, na kakšen način bodo izvedli nacionalni preizkusi znanja v osnovnih šolah. O tem bo v petek potekalo srečanje z ravnatelji, odločitev pa bo znana prihodnji teden, je napovedala ministrica.

Dijaki nižjega poklicnega izobraževanja, ki so pouk v šoli obiskovali že doslej, ga bodo tudi v prihodnje v celoti, je povedala ministrica in dodala, da enako velja za udeležence izobraževanja odraslih. Prav tako so odprti dijaški domovi. Ob tem je dejala, da so šole in dijaški domovi pripravljeni, ter poudarila, da je priprava protokolov namestitve v dijaških domovih ter organizacije dela in pouka v sedanjih razmerah izredno zahteven projekt.

Za osnovnošolce pa bo pouk še naprej potekal po modelu B, tako da se bodo učenci kot že doslej izobraževali v šoli. Novost, ki jo je v sredo sprejela vlada, pa je obvezno nošenje zaščitnih mask tudi v matičnih razredih za vse učence od vključno 6. razreda. Obvezne bodo tudi v srednjih šolah, maske pa bodo morali uporabljati tudi vsi učitelji.

Nošenje mask 

Nošenje mask je po njenih besedah ukrep, ki v danih razmerah vsem "skupaj zagotavlja, da se bomo lahko šolali v šolah". Poleg tega pa že doslej pretiranih težav zaradi nošenja mask ni bilo in jih je veliko učencev nosilo samoiniciativno, je dejala. Hkrati je vse pozvala, naj v in pred prostori vrtcev in šol dosledno upoštevajo tudi vse druge zaščitne ukrepe za preprečevanje prenosa virusa, v šole in vrtce pa naj prihajajo le zdravi otroci.

Poleg tedenske obveznosti testiranja učiteljev na novi koronavirus, ki ostaja v veljavi, pa se bo v prihodnjem tednu začelo prednostno cepljenje poti covidu-19 zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, in sicer najprej za zaposlene, starejše od 50 let, nato pa za vse ostale. Kustečeva je povedala, da sta danes z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem šolam, zdravstvenim domovom in županom posredovala skupno prošnjo za polno sodelovanje in pomoč pri izvedbi "tega obsežnega prednostnega nacionalnega projekta v boju proti virusu".

Protokoli cepljenja bodo po njenih navedbah sledili že utečenim protokolom testiranja. Vsa navodila in usmeritve bodo dorekli med vodstvi vzgojno-izobraževalnih in zdravstvenih zavodov, za pomoč pri koordinaciji pa so prosili župane. Ministrica je ob tem zagotovila, da bo pouk v šolah kljub cepljenju in testiranju učiteljev potekal nemoteno.

Kustečeva je še pojasnila, da je epidemiološko stanje v vrtcih in šolah stabilno, sistem pa odziven. Zadnji podatki kažejo, da je v vrtcih po državi prisotnih 79 odstotkov otrok in 83 odstotkov zaposlenih, v osnovnih šolah pa 90 odstotkov učencev in učiteljev. Delež aktivnih okužb v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah je 0,16 odstotka, v karanteni je odstotek otrok v državi, je še dodala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.