2. 12. 2021, 16:49

Direktor časnika Delo Stojan Petrič sedel na zatožno klop – 4 stvari, ki jih morate vedeti

Bor Slana/STA
Direktor časnika Delo Stojan Petrič sedel na zatožno klop – 4 stvari, ki jih morate vedeti (foto: Bor Slana/STA)

V začetku februarja je specializirano državno tožilstvo na koprsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper direktorja časnika Delo in lastnika Kolektorja Stojana Periča ter še štirih drugih oseb. Sojenje se je začelo danes.

Kdo je Stojan Petrič?

»Nekateri ga poznajo kot dolgoletnega predsednika uprave koncerna Kolektor, uglednega gospodarstvenika, drugi kot medijskega mogotca, ki obvladuje največjo časopisno hišo Delo, tretji kot slovenskega gradbinca, ki kot za stavo pobira posel za poslom,« smo v izčrpnem članku Kdo je Stojan Petrič na Metropolitanu zapisali lanskega oktobra. V medijih ga označujejo tudi kot enega najbolj zvestih sopotnikov Milana Kučana, je pa sicer Petrič tudi ustanovitelj Foruma 21.

Zakaj na zatožno klop?

Kot poročajo na portalu Siol.net, specializirano državno tožilstvo Petriču in četverici očita zlorabo položaja pri Kolektorjevem prevzemu družbe Etra 33, kjer naj bi pridobili kar 1,8 milijona evrov premoženjske koristi. Poleg Stojana Petriča bodo na zatožni klopi še Peter Novak, prokurist v Kolektor Etri in lastnik podjetja Energotrans, Tomaž Kmecl, direktor Etre in lastnik podjetja Torion, Metod Smrekar, bivši lastnik podjetja Transing in Uroš Stabej, bivši direktor podjetja Transing.

Kaj se je dogajalo?

V središču procesa je nakup, ki se je zgodil leta 2010, ko je podjetje Kolektor kupilo družbo Etra 33 in postalo 75-odstotni lastnik. Danes se ta imenuje Kolektor Etra, proizvaja pa energetske transformatorje. Takoj po prevzemu so se po nižji ceni začeli prodajati manjšinski deleži, ki so jih kupila različna podjetja, med drugim Energotrans, Torion in Transing. Kot piše Siol.net, je prav podjetju Transing denar za nakup posodil Kolektor. Del posojila je šel za nakup delnic Etre, preostanek pa se je posodil podjetjema Torion in Energotrans za nakup preostanka deleža družbe Etra. Ko še poročajo na portalu Siol.net, so bile te družbe domnevno zgolj »parkirišča« za dejanskega lastnika – podjetje Kolektor. V preteklosti je sicer Stojan Petrič že večkrat poudaril, da ti posli niso sporni.

Stojan Petrič pred sojenjem podal izjavo

Za Večer je ob napovedi sojenja Stojan Petrič podal naslednjo izjavo: »Osebno lahko rečem in še tisočkrat lahko ponovim, da v tej zgodbi ni bil nihče oškodovan, še najmanj pa Kolektor. Nikomur nisem pridobil nobene koristi. Lahko me dajo pred strelski vod, a vedno bom trdil enako. Niti svoji hčeri ne bi pridobil koristi, kaj šele tretjim osebam.«

Pred začetkom sojenja je Stojan Petrič za Večer še dodal, da je odločitev tožilstva omogočila, da »pred sodiščem dokažemo svojo nedolžnost ter končamo medijsko blatenje mojega imena, poslovodnih oseb koncerna Kolektor in koncerna Kolektor.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.