Živa Avžner | 7. 9. 2021, 18:00

Matjaž Kermelj o težki poslovni lekciji, usklajevanju zasebnega življenja in strasti do motociklizma

osebni arhiv

Matjaž Kermelj je direktor podjetja Huawei Technologies Ljubljana d.o.o. V podjetju je hitro napredoval do najvišjega položaja, saj je skozi leta pokazal sposobnosti uspešnega vodenja in komuniciranja. Huaweijevi izdelki in storitve so na voljo v več kot 170 državah in jih uporablja tretjina svetovnega prebivalstva. Preverite, kaj je njegova strast in kaj nam je Kermelj zaupal in tega ne ve skoraj nihče.

M: Zaupajte nam najtežjo poslovno lekcijo, ki ste se jo naučili skozi leta izkušenj?

Najtežja poslovna lekcija je delo v globalnem podjetju z drugačno kulturo. Zaposlen sem v mednarodnem podjetju, ki izvira iz Kitajske, kjer je kultura dela popolnoma drugačna od naše. Način dela je drugačen, podjetje je ciljno naravnano, v poslovni kulturi ni veliko prostora za čustva. Je pa res, da je tudi zato naše podjetje tako uspešno.

M: Bi na svoji karierni poti spremenili kakšno potezo?

Čimprej bi poskušal končati šolo in poskusil ustvariti kariero v tujini,  ni pa nujno, da bi se ta sprememba izkazala za boljšo odločitev. Zadovoljen sem s tem kar sem dosegel in o tem ne razmišljam preveč.

M: Kako usklajujete službo in zasebno življenje?

V službi preživim veliko časa, zato se mi zdi zelo pomembno, da dela ne nosim domov. Trudim se, da doma ne razlagam o morebitnih izzivih, ki jih imam v službi. Prav tako skušam biti na delu biti čim bolj učinkovit, tako delo opravim hitreje in sem lahko več doma.

M: Kaj vam pomeni čas zase in za družino v dobi, ko vse hiti mimo nas?

Čas za družino mi res veliko pomeni. Želel bi si, da bi ga bilo več. Imam dve hčerki, ki sta sedaj že najstnici in se dobro zavedam, kako hitro je minilo obdobje njunega odraščanja. V tem obdobju sem se trudil družini posvetiti več svojega časa, je pa danes to težko, saj moramo prav tako veliko časa preživeti v službi.

M: S čim se sprostite po napornem dnevu?

Najraje se odpravim na kolo, še najraje na Lubnik, do Naceta, ki je zelo priljubljen kolesarski hrib v Škofji Loki. Tam pokurim morebitno negativno energijo za vzpon in ko pridem domov sem vedno dobre volje. Za to aktivnost potrebujem dobro uro, nato pa svoj čas posvetim družini.

osebni arhiv
M: Kaj je vaša strast?

Moja strast je že od nekdaj motociklizem. Redno spremljam dirke razreda MotoGP in  WSBK (World Superbike). Skoraj vsako leto obiščem tudi kakšno dirko. Tudi sam sem motorist že od malega in obožujem vse vrste motorjev. Ne manjka mi revij na temo motociklizma in če bi lahko, bi imel  garažo polno motorjev. V preteklosti sem se precej ukvarjal tudi s fitnesom, v zadnjem času več kolesarsarim in na leto s cestnim kolesom naredim nekaj tisoč kilometrov.

osebni arhiv
M: Obstaja stvar glede vas, ki jo ne ve veliko ljudi?

Znam igrati klavir, namreč imam za seboj 6 let glasbene šole. Tega res skoraj nihče ne ve, ker ga nikoli ne igram in sem ga nazadnje igral več kot 20 let nazaj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.