12. 4. 2017, 09:00 | Vir: STA

Direktor United Airlines je potreboval dva dni, da se je zdaj končno opravičil!

Direktor družbe United Airlines Oscar Munoz

profimedia
Protest na enem od letališč
Protest na enem od letališč
Zdravnik, ki so ga nasilno vlekli iz letala
Zdravnik, ki so ga nasilno vlekli iz letala

Glavni izvršni direktor ameriške letalske družbe United Airlines Oscar Munoz se je v torek vedarle opravičil za nedeljsko nasilno odstranitev potnika z letala v Chicagu potem, ko se je v ZDA vsul plaz kritik, sprožile so se preiskave, delnice družbe pa so v torek izgubile skupaj milijardo dolarjev vrednosti.

Naj spomnimo (o dogodku z viralnimi videi nasilja na letalu United Airlaines pa smo pisali tudi tukaj) ...

Na poletu regionalnega prevoznika v lasti Uniteda United Express iz Chicaga do Kentuckyja je bilo v nedeljo preveč potnikov. Družbe običajno prodajo nekaj sedežev več od kapacitete, ker se nekaj potnikov ne pojavi na letu. Tokrat so prišli vsi, tudi štirje uslužbenci partnerske letalske družbe, ki so morali v službo in kabinsko osebje je potnikom sporočilo, da potrebujejo štiri prostovoljce in ponudilo 400 dolarjev za odstop od sedeža.

Ponudbo so povečali na 800 dolarjev in še vedno ni bilo prostovoljca, zato so sporočili, da bodo z letala naključno odstranili štiri potnike. Tak ukrep je povsem legitimen - leta 2015 so družbe na ta način z letal odstranile 46.000 potnikov. Trije izbrani potniki so letalo zapustili prostovoljno, 69-letni zdravnik za pljučne bolezni iz Kentuckyja David Dao pa ni hotel oditi. Povedal je, da ima zjutraj v ponedeljek naročene paciente in da mora domov.

Kabinsko osebje je poklicalo na pomoč letališke policiste. Prišli so trije in se z Daom nekaj časa prepirali, nato pa je eden zdravnika zagrabil za ovratnik in ga začel vleči proti izhodu. Drugi potniki so dogajanje snemali s svojimi telefoni. Zdravnik je bil ob tem poškodovan, med drugim ima prebito ustnico. Bil je na zdravljenju v bolnišnici v Chicagu.

Javno ogorčenje je vplivalo na borzo!

Glavni izvršni direktor United Airlines je v odzivu na incident najprej dejal, da se bodo pogovorili z Daom, potem kasneje v ponedeljek, da je bil potnik sovražen in moteč, v torek pa je dejal, da tako ne bi smeli delati z nikomer. A do tedaj je družba že izgubila milijardo dolarjev.

Župan Chicaga Rahm Emanuel je postopek označil za nesprejemljivega in napovedal temeljito preiskavo. Preiskavo je uvedlo tudi zvezno ministrstvo za promet, enega od letaliških policistov pa so poslali na prisilni dopust.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.