26. 5. 2008, 12:55 | Vir: Playboy

Disneyland za polnoletne

Bor Dobrin

Verjetno ga tudi med Slovenci ni več motorista, kaj motorista, moškega, ki bi ne vedel za največji motociklistični zbor na svetu. Več kot pol milijona tetoviranih ljubiteljev harleyjev se vsako leto zbere v Daytoni na Floridi, deželi večnega poletja, ki se v tem času spremeni v morda najbolj razvraten kraj na planetu.

Welcome to Daytona, World's Most Famous Beach,« vas že ob vstopu v mesto z značilnim pretiravanjem pozdravi velika obcestna tabla. Hm, najbolj znana plaža na svetu? O tem bi sicer lahko razpravljali v nedogled, gotovo pa drži, da je Daytona Beach vsaj med ljubitelji hitrosti – tako tistimi na dveh kot onimi na štirih kolesih – najbolj zaželena svetovna plaža.

Pa ne zaradi peska, ki ga obliva azurno peneči se Atlantik, ampak zaradi dirkaškega ovala Daytona International Speedway, kjer se skoraj 365 dni na leto dogajajo najrazličnejše prireditve, povezane z avto-moto športom. Najbolj znana med vsemi je seveda dirka ameriškega prvenstva NASCAR, ki velja poleg finala v ameriški košarkarski in ragbi ligi za največji športni dogodek v Ameriki.

V prvih dneh marca se v Daytoni že tradicionalno zberejo ljubitelji dvokolesnikov. Teden motociklizma ima že več kot 60-letno zgodovino, dejavnosti pa se delijo na dirkanje po ovalu in zborovanje na mestnih ulicah. Vsakodnevne najbolj nore in vratolomne motociklistične dirke se končajo s kraljico vseh prireditev, dirko, imenovano 200 milj Daytone, katere nagradni sklad presega 200 tisoč ameriških dolarjev. Namen povsem »ljudskega« zborovanja in prevažanja po ulicah Daytone pa je seveda očiten: pokazati svojo mašino, se z njo popeljati malo naokrog in popiti čim več piva.

Kdo so ljudje, ki pridejo sem? Hell's Angelsi? Motoristične bande in huligani? Seveda ne! Gre za povsem civilizirane ljudi, ki pridejo v Daytono na svoj karneval. Po sprostitev. Z velikimi bivalniki se pripeljejo z vseh koncev sveta, jih parkirajo v kampu in z njih razložijo motocikle. V usnjenih opravah potem teden dni paradirajo gor in dol po Daytoni. Moškim je v največje veselje, da z balkona lokala nagovorijo kakšno žensko na cesti, naj pokaže svoje oprsje, ženskam pa … da pač pokažejo joške! Da, res!

Čeprav je razkazovanje na ulici prepovedano in čeprav budne policijske oči na vsakem koraku prežijo, da bi bilo golote čim manj, je ravno to tisto, kar vsemu skupaj daje pravi čar. Dekleta, gospodične, dame … skratka ženske vseh starosti brez nedrčkov pod tankimi oprijetimi majicami kar čakajo, da jih bodo pokazale. In prav je tako! Gre namreč za tradicijo, ki izhaja iz fraze: »Show Me Your Tits and I'll Give You a Ride.« Torej dogovor. Pokaži mi joške in zapeljem te z motorjem.

To v Daytoni še vedno velja. Vsako leto bolj. Rek pa je tudi tako rekoč del ameriške folklore in mu je v teh časih treba izkazovati še posebno pozornost. Skratka, vsakič ko ženska dvigne majico in pomiga z večjim ali manjšim oprsjem, je v tem nekaj patriotskega. Ergo: Če vam ženska v Daytoni pokaže svoje premoženje, je to enako, kot bi nosila majico z napisom »Kill the Fucker« in obvezno risbo bradatega Osame bin Ladna. Največkrat pa boste deležni kar obojega. Jošk in bin Ladna.

Vsesplošno kazanje ženskih oprsij v Daytoni je pač del dogodka. Vsakič ko posamezni parček zabinglja izpod kakšne majice, je to vrhunec … a zgolj tega trenutka. Že v naslednjem hipu, ko dama hribčke zopet pokrije z majico, vsi strmijo v drugo potencialno kandidatko, ki daje videz, kot da bi ob ustrezni zvočni podpori publike lahko za sekundo ali dve prekršila zakon in razkrila svoje bogastvo.

Nešteto rokovskih koncertov, hektolitri popitega piva, trgovine in stojnice z usnjem in motoristično opremo, prodaja starih in novih harleyjev ter najrazličnejših delov zanje, ženska rokoborba v brusnični marmeladi, klasični striptiz, tekmovanje za najlepšo motoristko, izbor najgršega bikerja, najbolj tetovirane ženske, najlepšega pivskega trebuha. Seznamu dejavnosti v daytonskih barih ni videti konca.

Obvezno je treba obiskati vsak bar, za dekleta pa je še posebej zaželeno, če v spomin na obisk pod strop na šanku za vedno obesijo svoj nedrček. Poskrbljeno pa je tudi za ljubitelje bolj dinamičnih dogodkov. Vas zanima tekmovanje v metu starega japonskega motorja v daljavo?

Če imate kakšnega doma, se lahko prijavite na tekmovanje v razbijanju motorjev. V ograjeni areni se boste ob gladiatorskih vzklikih gledalcev zaletavali v druge motoriste. Če boste v njej ostali zadnji s še voznim motorjem, boste prejeli bogato denarno nagrado. Vse druge motocikle čaka bistveno bolj žalostna usoda. Čeznje namreč kasneje vozijo s tovornjaki »Big Foot«.

Da, sliši se divje in tako tudi zares je. Bari na glavni ulici v Daytoni, kot so Froggy's, Dirty Harry ali Rat Hole, imajo kultni status. Tam je enostavno treba biti. Kar pa ni tako preprosto, kot se morda sliši. Lokali so nabito polni tako opoldan kot ob dveh zjutraj. Vrste se vijejo čez pločnik. Tudi sicer je na ulici takšna gneča, da se lahko premikate le skupaj z množico. In najbolje bo če se z množico kar zlijete. Zadeva je povsem preprosta.

Bolj utrgano izgledate, bolj neopazni ste. Najbolj čudni so tisti v »civilnih« oblekah. Moški v usnjenih hlačah in dekleta v mrežastih nogavicah ter usnjenih tangicah so sestavni del uličnega vsakdana. Več gole kože boste pokazali, bolj naravni boste. Logično, ne?

Bike Week v Daytoni je nedvomno eden izmed največjih svetovnih spektaklov. Če imate v domači garaži motor ali pa ste biker zgolj po duši, tam ne morete ostati hladnokrvni. Daytona, ki leži približno 60 milj od Orlanda in za otroke sanjskega Disneylanda, je pravzaprav fantazijsko mesto zabave željnih. Disneyland za odrasle!

TEKST: Gaber Keržišnik

FOTO: Bor Dobrin

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord