1. 1. 2021, 12:44 | Vir: STA

Distribucija cepiva in cepljenje v ZDA capljata za načrti

profimedia

Predstavniki administracije v ZDA so v četrtek priznali, da distribucija cepiv in cepljenje Američanov proti koronavirusu zaostaja za načrti. Doslej so od 14. decembra cepili kakih 2,8 milijona ljudi, zvezna vlada pa je državam namesto 20 milijonov obljubljenih odmerkov doslej razposlala 14 milijonov.

Operacija distribucije cepiv in cepljenja, ki poteka pod geslom Hitreje od svetlobe, vendar podatki s terena kažejo, da se marsikje zatika. Države in nekatera okrožja izvajajo cepljenja po svoje, ponekod, na primer na Floridi, pa prihaja celo do pretepov v vrstah za cepljenje.

V ZDA so 14. decembra začeli cepiti najprej 21 milijonov zdravstvenih delavcev, nato pa tri milijone oskrbovancev v domovih za ostarele. Ponekod cepijo tudi druge, ki niso v tej prvi kategoriji predvidenih za cepljenje. V domovih za ostarele so doslej cepili 170.000 ljudi.

S koronavirusom se je v ZDA do četrtka zvečer po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa okužilo že 20 milijonov ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 345.000.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je v torek kritiziral počasnost zvezne vlade in ponovil obljubo, da bodo v prvih 100 dneh njegove vlade razdelili 100 milijonov odmerkov cepiva.

Optimist je tudi župan New Yorka Bill de Blasio, ki napoveduje, da bodo tam do konca januarja cepili milijon ljudi. Doslej so jih 88.000

Sedanji predsednik Donald Trump je v četrtek objavil videoposnetek, v katerem trdi, da zvezna vlada dela čudež. Ob tem zagotavlja, da bo cepivo na voljo vsakemu Američanu zelo kmalu letos.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.