21. 6. 2020, 17:43 | Vir: STA

Divja noč v Stuttgartu: skupina izgrednikov napadla policiste in razbijala izložbe

profimedia

V nasilnih uličnih izgredih, ki so v noči na danes izbruhnili v središču nemškega mesta Stuttgart, je bilo poškodovanih več ljudi, med njimi tudi več kot deset policistov. Pridržali so 24 ljudi, je davi sporočila policija. Izgredniki so tudi uničevali in ropali trgovine.

Po navedbah policije se je okoli polnoči v bližini osrednjega trga Schlossplatz v Stuttgartu zbralo več manjših skupin ljudi, ki so se zabavali. Medtem ko so policisti začeli izvajati nadzor v povezavi z drogami, so se začeli združevati v večje skupine in napadli policiste.

Izgredniki, mnogi med njimi zamaskirani, so na policiste in policijska vozila metali tlakovce in steklenice ter na glavni nakupovalni ulici razbijali izložbe in ropali trgovine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sprva je bilo po podatkih policije v središču mesta med 200 in 300 ljudi, ki so se zabavali, nato pa je skupina narasla na okoli 500 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Twitterju so zaokrožili posnetki mladih moških, ki razbijajo izložbe in trgajo tlakovce s tal. Na enem od posnetkov je videti moškega v jopiču s kapuco, kako skoči na hrbet policista.

"Položaj je bilo povsem izven nadzora," je v prvem odzivu povedal tiskovni predstavnik policije. Razmere so se umirile šele po nekaj urah.

Na pomoč kolegom je s širšega območja Stuttgarta v glavno mesto nemške zvezne dežele Baden-Württemberg prispelo več kot 200 policistov, mesto pa so preletavali helikopterji, še navaja dpa.

Ministrski premier Baden-Württemberga Winfried Kretschmann je dogajanje opisal kot "brutalen izbruh nasilja" in dodal, da je potrebno kazniva dejanja proti ljudem in lastnini preganjati in obsoditi.

Deželni notranji minister Thomas Strobl pa je dejal, da je šlo za nasilje, kot ga ta zvezna dežela še ni videla.

Do podobnih izgredov in spopadov mladih s policijo je prišlo že med prejšnjimi konci tedna, vendar ne v takšnem obsegu, pri tem navaja dpa. Policija sicer ni želela razkriti podrobnosti, ali so bile osebe, ki stojijo za današnjimi izgredi, že stari znanci policije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord