27. 10. 2020, 15:40 | Vir: STA

Dizel nekoliko dražji, 95-oktanski bencin pa cenejši

Nebojša Tejić/STA

Največja ponudnika pogonskih goriv, Petrol in OMV Slovenija, sta po popolni libralizaciji cen v povprečju nekoliko dvignila cene dizelskega goriva in znižala cene 95-oktanskega bencina zunaj hitrih cest in avtocest. Cena za liter bencina se danes giblje med 0,976 in 0,989 evra, cena za liter dizelskega goriva pa med 1,011 in 1,015 evra.

Največja ponudnika pogonskih goriv sta v prestolnici ceno za liter 95-oktanskega bencina danes postavila pri 0,976 evra, za dizelsko gorivo pa pri 1,011 evra. Petrol je tako v primerjavi s ponedeljkom cene na teh servisih znižal za 1,2 centa, dizla pa za 0,6 centa, je razvidno iz spletne strani goriva.si.

OMV je medtem cene znižal za 2,3 oz. 0,8 centa. Za primerjavo: cena litra 95-oktanskega bencina na bencinski črpalki OMV Lipovci stane 0,986 evra, dizla pa 1,015 evra, Petrol pa ima v Lendavi enake cene kot v Ljubljani.

Vlada se je konec septembra odločila za popolno liberalizacijo cen vseh naftnih derivatov. Cene je regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah.

Ob avtocestah in hitrih cestah so bile sprva cene obeh pogonskih goriv po sprostitvi, ki so bile od aprila pri enem evru, višje; liter dizla je stal okoli 1,03 evra, liter bencina pa okoli 1,04 evra.

Za liberalizacijo se je vlada odločila na podlagi analize stanja na trgu naftnih derivatov. Ob ustreznih ukrepih in aktivnostih za povečanje konkurenčnosti na trgu naftnih derivatov bi lahko v naslednjih 10 letih prišlo do vstopa novih diskontnih ponudnikov goriva, predvsem na parkirnih površinah trgovskih centrov, je ocenila.

Odzivi na liberalizacijo so mešani, dilema je predvsem, ali bo to vodilo v rast cen. A vlada je to bojazen vgradila v zakon, saj bi lahko v tem primeru uporabila ukrep kontrole cen. To bi bil izreden ukrep, ki naj bi trajal največ eno leto, v utemeljenih primerih pa bi sklep lahko obnovila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.