10. 7. 2020, 09:35 | Vir: STA

Dnevne okužbe s koronavirusom v ZDA podirajo rekorde kot za stavo

profimedia

Okužbe z novim koronavirusom so v ZDA v četrtek naraščale v 41 od 50 zveznih držav. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so v državi potrdili že skupno 3,1 milijona primerov okužbe, zaradi covida-19 je umrlo 133.195 ljudi. V četrtek so potrdili rekordnih 65.500 novih okužb, umrlo je še 900 bolnikov.

Okužbe naraščajo predvsem na jugu in zahodu ZDA, kjer so maja prvi začeli odpravljati ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Kalifornija ima sedaj le še nekaj več kot 100.000 okužb manj kot New York (399.500 okužb), kjer se je epidemija umirila. Za Kalifornijo (skupno 298.000 okužb) pa so okužbe najbolj narasle v Teksasu (233.700) in na Floridi (232.700). Najbolj pa naraščajo v Arizoni, ki ima od omenjenih držav najmanjše število prebivalcev, vendar pa že 113.000 okužb in preko 2000 mrtvih.

Guvernerji zveznih držav tam, kjer tega doslej še niso storili, prebivalcem odrejajo nošenje zaščitnih mask v javnosti. Od petka bo to obvezno tudi v Kentuckyju, kjer so doslej našteli le 18.000 primerov okužbe in 612 smrti. V Arizoni so v četrtek potrdili 75 smrti zaradi covida-19, v bolnišnicah je 3437 ljudi, od tega 575 na ventilatorjih.

Florida je ena redkih držav, ki ne objavlja števila hospitaliziranih bolnikov, vendar pa je doslej več kot 50 bolnišnic priznalo, da imajo že zapolnjene kapacitete za intenzivno nego. V četrtek so na Floridi prijavili 120 smrti, kar je največja dnevna rast doslej, skupaj pa je umrlo že več kot 4000 ljudi.

Primeri okužb in smrti opazno naraščajo med drugim tudi v Georgii in Južni Karolini. V New Yorku, kjer je doslej umrlo 32.283 ljudi, pa so ob 65.564 testih v četrtek potrdili le 584 okužb, umrlo pa je osem ljudi.

Naraščanje okužb je začelo skrbeti tudi republikance, ki jih je doslej predvsem zanimalo okrevanje ekonomije. Vse manj je navdušenja za idejo predsednika ZDA Donalda Trumpa o izvedbi glavnega dela nacionalne predvolilne konvencije konec avgusta v Jacksonvillu na Floridi, potem ko mu je Severna Karolina odrekla zagotovilo, da bo lahko ob prejemu predsedniške nominacije napolnil dvorano.

Trump je sklepni del konvencije nato preselil na Florido, vendar sedaj resno razmišlja o pobudi, da bi vse skupaj potekalo raje na prostem. Že najmanj pet republikanskih zveznih senatorjev je zagotovilo, da jih na konvencijo ne bo, odsvetujejo jo zdravniki in duhovniki, nekaj prebivalcev Jacksonvilla, med njimi lastniki lokalov, pa so vložili tožbo proti konvenciji.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je sicer v sredo zagotovila, da je vse v redu, priprave potekajo v skladu z načrti, Trump pa se veseli udeležbe na konvenciji, ki bo povsem varna. Demokrati so že pred tedni sporočili, da bo njihova konvencija v Wisconsinu skoraj v celoti virtualna.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.