15. 12. 2020, 08:30 | Vir: STA

Do 23. decembra nekateri protikoronski ukrepi začasno sproščeni

Shutterstock

Od danes do 23. decembra bo v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko pa bo z naloženo in stalno aktivirano aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom mogoče prehajati tudi meje občine.

Za prebivalce osrednjeslovenske, goriške, obalno-kraške in gorenjske statistične regije z naloženo aplikacijo je od danes gibanje omejeno na območje celotne regije. Še vedno pa tudi v teh regijah veljajo preostale omejitve, torej omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja. V statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko so se danes odprle tudi trgovine z oblačili, obutvijo, športno opremo in motornimi vozili. Vendar bo možen le nakup, saj pomerjanje oblačil in obutve ne bo dovoljeno.

Javni potniški promet po vsej državi izvaja skladno s priporočili stroke, kar med drugim pomeni največ polovično zapolnitev zmogljivosti vozila. S krožno kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami se lahko pelje največ ena oseba naenkrat oz. člani istega gospodinjstva.

Po vladni odločitvi je bilo v ponedeljek slišati pozive k upoštevanju navodil zdravstvene stroke. K odgovornemu ravnanju in doslednemu spoštovanju protikoronskih ukrepov so med drugim pozvala delodajalska združenja, ki so opozorila, da se v primeru poslabšanja epidemioloških razmer pričakuje popolno zaprtje vseh nenujnih dejavnosti.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je napoved sproščanja pospremil s številnimi pomisleki. Skrbijo ga predvsem omejene zmogljivosti zdravstva, zato se zavzema za dodatne omejitve med prazniki. O ukrepih in s kakšnimi navodili bodo nagovorili državljane, bo vlada sicer razpravljala in odločala na seji v četrtek.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.