2. 2. 2017, 09:05 | Vir: STA

Do 300.000 protestnikov zahteva odstop romunske vlade!

Xinhua/STA

V Romuniji se je na največjih demonstracijah od padca komunističnega režima v državi leta 1989 je po ocenah medijev zbralo med 200.000 do 300.000 protestnikov po vsej državi in zahtevalo odstop vlade.

Samo v prestolnici Bukarešta se je po poročanju britanske BBC protesta udeležilo 150.000 ljudi. Protestniki so proti policistom metali steklenice, petarde in kamenje, policija je odgovorila s solzivcem. Več protestnikov in policistov je bilo lažje ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako kot v Bukarešti so o drugem dnevu protestov poročali tudi iz drugih romunskih mest, med drugim tudi iz Timisoare, kjer je bila leta 1989 zibelka revolucije, v kateri so po nekaj dneh protestov strmoglavili diktatorja Nicolaeja Ceausescuja. Oba s soprogo so nato usmrtili 25. decembra 1989.

Sporna uredba!

Ljudi je tokrat na ulice pognala nova uredba, po kateri bi se lahko več politikov izognilo kazenskemu pregonu. Socialno-liberalna vlada premierja Sorina Grindeanuja je odlok sprejela v torek, veljati pa je začel takoj.

Vlada, ki je na položaju od začetka januarja, je odlok sprejela kljub protestom, ki so proti načrtovanim spremembam v državi potekali že več tednov. Njegovo potrebnost upravičujejo z zmanjšanjem preobremenjenosti zaporov.

V skladu z novo uredbo bodo zlorabo položaja kazensko preganjali le, če bo škoda, ki bo pri tem nastala, znašala najmanj 200.000 romunskih levov (približno 44.000 evrov).

Sumljiva hitrost

Odločitev vlade je bila nekoliko nepričakovana, saj teme ni bilo na predhodno objavljenem dnevnem redu seje vlade. Že v torek ponoči pa je bila nova ureditev objavljena v uradnem listu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po mnenju kritikov naj bi z njo med drugim pred pregonom zaščitili predsednika vladnih socialdemokratov (PSD) Liviuja Dragneo, ki je obtožen zlorabe položaje, s katero naj bi nastala škoda v višini 100.000 romunskih levov.

Predsednik države Klaus Iohannis, ki je spremembam že vseskozi nasprotoval, je menil, da gre za žalosten dan. "Pravna država je s strani nasprotnikov pravice in v boju proti korupciji prejela težek udarec," je zapisal na Facebooku.

Tudi EU je izrazila zaskrbljenost nad zadnjimi dogodki v Romuniji. "V boju proti korupciji je treba napredovati, ne pa nazadovati," sta v skupnem sporočilu zapisala predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in njegov namestnik Frans Timmermans. V tej luči bo Evropska komisija tudi "pozorno preučila" spremembe zakonodaje, sta dodala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.