1. 5. 2020, 12:05 | Vir: STA

Do kitajskega režima kritičnega novinarja obsodili na 15 let zapora

profimedia
Do kitajskega režima kritičnega novinarja obsodili na 15 let zapora (foto: profimedia)

Znanega kitajskega novinarja Chena Jierena so obsodili na 15 let zapora. Vplivni kitajski bloger in kritik komunističnega sistema je bil obtožen nezakonite trgovine, motenja javnega reda, izsiljevanja in podkupovanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot so danes sporočili s sodišča v mestu Guiyang v provinci Hunan, ga je sodišče tudi spoznalo za krivega, da je od od leta 2015 na svetovnem spletu objavljal lažne informacije, ki so resno ogrožale in motile javni red.

Poleg zaporne kazni so mu po navedbah kitajske organizacije za človekove pravice Chinese Human Rights Defenders naložili plačilo globe v višini sedem milijonov juanov (902.865 evrov), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Chen je, preden je postal kritik kitajskega komunističnega sistema, vrsto let deloval znotraj propagandnega aparata in med drugim pisal za mladinski partijski časnik Zhongguo Qingnianbao. Bil je tudi odgovorni urednik časnika Gongyi Shibao.

Sodišče je na štiriletno zaporno kazen zaradi prerekanja in izsiljevanja obsodilo tudi Chenovega brata, Chena Weirena. Naložili so mu še plačilo globe v višini 10.000 juanov. Da je kriva prerekanja, je sodišče razsodilo tudi za sodelavko Liu Min, a se je zaporni kazni izognila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.