15. 4. 2008, 12:51 | Vir: Playboy

Do nazga!

Dopust s prijetno družbo bo pravi čas, da se ob šumenju valov in vonju borovcev pred počitniškim apartmajem vržejo tudi karte na mizo. In za kartami še kaj drugega. A tisto prepustimo domišljiji, tokrat vam raje predstavljamo uverturo v vsak zabavno in žgečkljivo preživet večer. Igra, ki ko je najbolje igrati v parih. Torej taka, pri kateri za igralno mizo sedi vsaj toliko pripadnic nežnejšega spola, kot je moških igralcev.

Še bolje pa je, če jo boste, dragi bralec Playboya, igrali sami z recimo tremi damicami okrog sebe. Le pazite, da vas dekleta ne slečejo prekmalu! Dame in gospodje, predstavljamo vam Playboyev slačipoker.

V vsakem izmed nas je nekaj hazarderskega. In ker vas lahko igre s kartami kaj kmalu zasvojijo, je slačipoker še najboljša oblika hazarda, saj boste v najslabšem primeru za mizo ostali v Adamovem kostumu. Razen obleke in morda malce dostojanstva resnično nimate kaj izgubiti. In kaj lahko pridobite? Mhmm … v idealnih razmerah marsikaj zanimivega, odvisno pač od vaših soigralcev. Pardon, soigralk.

Uniforme igralcev

Dodatno oblačenje pred samo igro je strogo prepovedano, saj igra tako izgubi smisel in čar. Če boste za igralno mizo vsi sedeli v bundah in trojnih puloverjih, je igra brez smisla, saj je ne bo nikdar konec in bo prekmalu postala dolgočasna. Pred igro se je dodatno dovoljeno obleči le tistim, ki so po številu kosov oblačil na slabšem kot drugi soigralci. Če na primer igrate na morju in je dama nasproti vas samo v enodelnih kopalkah, bo ob prvih slabih kartah za mizo sedela gola! Ja, no … saj to sploh ni tako slabo, ne?

Postopek kazenskega slačenja

Okej, šalo na stran. Najbolje je, da so vsi igralci oblačeni podobno. Pri slačenju posameznih kosov oblačil se dogovorite, da nakit ne šteje, saj so dame tu v prednosti. Enako velje za ženske nedrčke – celoten komplet ženskega spodnjega perila velja enako kot moške spodnjice. Pri nogavicah lahko šteje cel par skupaj ali vsaka nogavica zase. Odvisno od obleke in predhodnega dogovora. Poleg tega se velja dogovoriti še za sistem, ki bo močno popestril igro:

Varianta A: Kdor odstopi od stave oziroma kdor izgubi igro, si sleče kos obleke. Tak ostane do konca igre.

Varianta B: Kdor dobi igro, si lahko obleče kos že izgubljene obleke. Tako se število in stopnja slečenih igralcev iz igre v igro spreminja.

Poleg tega velja pri sami igri sprejeti še pravilo, da tisti, ki za mizo prvi obsedi gol, ne izpade iz igre. Prvi nagec torej igro lahko nadaljuje. Če pa igro znova izgubi, mu soigralci za vsako izgubljeno igro naložijo kazensko nalogo. Na primer, da mora gol teči čez avtokamp in na ves glas vpiti: “Playboy je zakon!”

Pravila igre

Pri slačipokru je vsekakor dovoljena tudi modifikacija Playboyevih pravil glede na varianto pokra, ki jo pozna vaša družba. Če torej ugotovite, da je igra na katerega izmed vaših domačih načinov zabavnejša ali zanimivejša, imate seveda vso pravico, da jo spremenite ali prilagodite. Toda ne med igro samo! Upoštevajte pa, da je stvar zanimiva, dokler traja. Ko boste enkrat za mizo goli vsi, bo zadeva morda izgubila svoj čar. Ali pa tudi ne … Znova je vse odvisno od vaših idej in domišljije ter kooperativnosti soigralcev. Pravila za vse tisto nadaljnje prepuščamo vam samim …

Izrazi

Playboyev slačipoker je torej družabna igra, pri kateri igralec z najboljšo kombinacijo v roki pobere celotno stavo. Ko je treba staviti, ima vsak izmed igralcev na voljo štiri odločitve. Za bolj pokeraško razpoloženje naj se uporabljajo angleški, pardon, ameriški izrazi, lahko pa jih po potrebi tudi prevedete ali jim celo nadenete svoja imena:

check, odstop od nadaljne igre, kjer igralec (običajno zaradi slabih kart) nima namena igrati ali staviti naprej bet ali raise, povišanje vrednosti stave. Seveda morajo temu slediti tudi vsi drugi igralci, ki želijo ostati v igri call, izenačena stava, ki omogoča nadaljnje igranje fold, odstop od igre zaradi pretirano zvišane stave soigralca. Povzroči izgubo njegovih stav in vložka na igralni mizi

Stave se običajno nadaljujejo v enakem zaporedju, vse dokler so navzoči pripravljeni staviti tako visoko, kakor zahteva vodilna stava. Ko se zadnji v igri, poleg nosilca najvišje stave, poslovi od stavljenja, je čas za razkritje kart.

Karte

Običajni poker se igra z 52-delnim kompletom. V igri je seveda lahko več kompletov. Pri slačipokru je dovoljeno dodati tudi džokerja ali še celo katero izmed drugih kart, ki ji lahko sami določite vlogo in vrednost ter s tem igro še začinite. Tudi as, ki običajno šteje največ, ima lahko drugačno vlogo in je, na primer, pri slačipokru vreden najmanj.

Kombinacije kart

Pri prepoznavanju posameznih kombinacij naj vam služi legenda po oznakah kart, torej: A – as, K – kralj, Q – dama, J – fant, sledijo pa še karte po številkah od večje navzdol

Same kombinacije smo iz originalnih kvartopirskih izrazov preimenovali v žgečkljivejše, kakršne se pač spodobijo za igro, kakršen je Playboyev slačipoker:

Orgazem (Straight flush): pet zaporednih kart v isti barvi, na primer 76543 v piku. Vrednosti so od največje proti najmanjši karti, tako da je AKQJT najmočnejša kombinacija, ki ji običajno pravimo tudi »royal flush«. As (seveda v isti barvi) lahko odigra vlogo najnižje ali navišje karte, tako da se za najnižji »straight flush« šteje 5432A.

Vlakec (Four of a kind): štiri karte v roki, ki imajo isto oznako, spremlja pa jih »prazna karta«, v kvartopirskem žargonu imenovana »kicker«, na primer 44442. Kombinacija se vrednoti po vrednosti kart, tako da npr. 44442 pomeni močnejšo kombinacijo od 3333K. V primeru štirih enakih kart med dvema igralcema pa odigra odločilno vlogo »prazna karta«. Recimo: 4444A je močnejša kombinacija od 4444K.

Hiša razvrata (Full house): kombinacija treh kart prvega ranga, ki ji sledi še kombinacija dveh kart drugega ranga, recimo 777JJ. Kombinacijo lahko vrednotimo: na primer 44422 je močnejša kombinacija od 333AA, v primeru istih treh kart pa vrednotimo velikost para. Torej: 444AA odnese 444KK.

Romanca – v rdečem ali črnem (Flush): kombinacija petih kart v isti barvi, na primer AJ942 v križu. Vrednotimo jih od najvišje proti najnižji. AJ942 je tako močnejša kombinacija od AJ876.

Direkt (Straight): pet zaporednih kart, na primer 76543. As je lahko najvišja ali najnižja karta. Recimo AKQJT in 5432A.

Mi trije smo najlepši par (Three of a kind): tri enake karte in dve »prazni karti«, na primer KKK84. Vrednotimo po sistemu: KKK84 je močnejša kombinacija od QQQAK. V primeru enake trojice vrednotimo prazne karte. QQQAK sleče QQQA7.

Swinger par (Two pair): dve karti prvega in dve karti drugega ranga, ki jih spremlja »prazna karta«, na primer KK449. Kombinacijo vrednotimo na naslednji način: največ je vreden najvišji par, nato drugi par in nato še »prazna karta«, tako je na primer KK449 močnejša kombinacija od QQJJA, KK22Q ali KK445.

Vroči par (One pair): kombinacija dveh enakih kart v roki, ki jo spremljajo še tri prazne karte, kot na primer AAK53. Vrednoti se seveda vrednost para, v primeru enakih parov pa štejejo »prazne karte«. Na primer AAK53 je močnejša kombinacija od AAK52.

Večerni glavobol (High card): Vsaka kombinacija, ki ne sodi v nobeno izmed zgoraj naštetih, na primer KJ542 ali podobna kombinacija mešanih kart. Vrednotimo jo po seštevku kart. Največ šteje najvišja karta v roki, nato druga najvišja in tako naprej.

TEKST: Dr. Gabrielle

FOTO: Lidija Mataja

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord