7. 8. 2018, 07:34 | Vir: STA

Do petka bo vroče, sledi osvežitev

profimedia

Vročina bo vztrajala še vse do petka. Vrhunec bo dosegla v četrtek, osvežitev pa nas čaka v soboto. Največjo toplotno obremenitev bodo danes občutili na Primorskem, kjer se bo temperatura ponekod povzpela do 35 stopinj Celzija, nastajale bodo tudi posamezne nevihte, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Meteorologi za danes napovedujejo povečini sončno vreme, ponekod bo pihal veter južnih smeri. Vreme bo danes še nekoliko nestabilno, zato bodo popoldne nastajale posamezne nevihte.

Veliko toplotno obremenitev bodo občutili predvsem po nižinah Primorske in v mestnih središčih. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale med 29 in 33 stopinjami Celzija. Najtopleje bo sicer na Goriškem, kjer se bo živo srebro povzpelo do 35 stopinj Celzija. V drugi polovici tedna meteorologi napovedujejo bolj stabilno in suho vreme. Temperature do 35 stopinj Celzija bodo od srede naprej beležili tudi v osrednji in vzhodni Sloveniji, zato bo odtlej tudi tu veljala oranžna stopnja pripravljenosti.

Zaščitite se pred vročino

Vročina bo po napovedi Arsa vztrajala do vključno petka, ko bomo našteli 14 zaporednih vročih dni. Naše kraje bo osvežitev dosegla predvidoma v soboto. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ob napovedanih visokih temperaturah v teh dneh opozarja, da lahko vročina najbolj prizadene starejše in otroke ter bolnike z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja. Med bolj ogroženimi zaradi vročine so tudi delavci, ki delajo na prostem, in prebivalci mest. NIJZ zato svetuje, da v času največje moči sonca med 10. in 17. uro poiščimo senco, se zaščitimo s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili in z zaščitno kremo z zaščito pred UVA in UVB žarki z zaščitnim faktorjem najmanj 30.

Previdno pri hrani

Opozarja tudi, da se v vročini hrana hitreje pokvari, zato bodimo pozorni na njeno varnost in pravilno ravnanje z njo, zdravila pa shranjujmo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Spremljajmo naj tudi napovedi in opozorila preko sredstev javnega obveščanja, še svetujejo na inštitutu.

Pazite na živali!

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je medtem za te vroče dni izdala priporočila lastnikom in prevoznikom živali. Kadar je žival izpostavljena zelo visokim temperaturam iz okolja in visoki zračni vlažnosti, lahko namreč pride do resnih okvar njenega zdravstvenega stanja, so opozorili. Toplotni udar lahko namreč povzroči nenadno pregretje organizma živali, ki se med drugim kaže v pospešenem in šibkem srčnem utripu, oteženem dihanju, modrikastih sluznicah, drhtenju, krčih, opletajoči hoji, nezavesti in celo poginu živali. Žival moramo pri vročinskem valu nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in jo ohlajati z vodo, ko pa žival žival ohladimo, poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč.