26. 3. 2022, 19:42 | Vir: STA

Dobili smo žlahtna komedijanta

Profimedia

V Gledališču Celje so ob sklepu 30. festivala Dnevi komedije razglasili nagrajence.

Letošnja žlahtna komedijantka je postala igralka Tamara Avguštin, ki si je ta naziv prislužila z vlogo Potnice in Delavke v komediji Paloma Brine Klampfer in Kaje Blazinšek v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) in KUD Krik. Po oceni žirije je interpretativno natančno in poglobljeno izoblikovala lika. Pri tem ji dialekt kot eno glavnih sredstev komičnosti uprizoritve ni služil kot element hipne zabave, temveč kot identitetni gradnik dodelanega večplastnega karakterja, s katerim je nemalokrat krmarila celotno uprizoritveno dogajanje. Žlahtni komedijant je postal Stane Tomazin za vlogo Umetnika in Delavca v isti komediji. Po mnenju žirije je s preudarno odmerjenimi igralskimi izrazili, zlasti z iskrivim, dodelanim in pretanjenim gibom ter z natančno odmerjeno narečno dikcijo, ki nikoli ne zdrsne v banalnost ali ceneno komiko, v igri ustvaril obča lika Umetnika in Delavca.

"Oba sta posebej izstopajoča in polnokrvna v briljantnem dvojcu z likoma Potnice in Delavke Tamare Avguštin. Četudi brezimna, sta lika, ki ju je ustvaril Tomazin, vse prej kot tipska ali karikirana, temveč sta prežeta s toplino in z bistroumnim uvidom v usodo malega človeka, empatična, radoživa in polnokrvna, predvsem pa žlahtno smešna," je zapisala strokovna žirija v sestavi Tina Mahkota, Kaja Novosel ter Peter Petkovšek.

Podelili so še nazive za žlahtnega režiserja, žlahtno predstavo po izboru žirije ter občinstva

Žlahtni režiser je postal Juš A. Zidar, ki je žirijo prepričal z režijo absurdno tragične komedije o norostih našega časa Pošta Drame SNG Maribor. V predstavi je prikazal svež in nepričakovan režijski koncept, ki se odlikuje predvsem z iskanjem specifične, absurdno obarvane prizme, skozi katero se učinkovito lomijo podobe likov onemogočenih poštnih uslužbencev in njihovih neuresničenih fantazij.

Predstava Paloma je prejela tudi naziv žlahtna komedija. Žlahtnost uprizoritve se po mnenji žirije kaže v uigranosti vseh gledaliških elementov in v precizno odmerjeni uporabi komičnih sredstev, ki nikoli ne zapadejo v banalnost. Ti tvorijo prepričljivo in domiselno celoto, ki se ji kljub grenki življenjskosti fabule iskreno nasmejemo.

Žlahtna komedija po izboru občinstva je postala predstava Kozlovska sodba v Višnji Gori Gledališča Celje v režiji Luke Marcena. Strokovna žirija je ob tem zapisala, da je predstava s premišljenimi režijskimi izhodišči, z dodelano koreografijo in z glasbenimi točkami igralcem omogočila ustvariti osupljivo razigran spoj situacijske komike in besednega humorja ter vdihnila pronicljivo svežino predlogi slovenske literarne klasike.

Žirija za podelitev nagrade žlahtno komedijsko pero pa je soglasno odločila, da nagrade letos ne podeli. Na razpis je prispelo 17 besedil, štiri besedila je izločila zaradi nespoštovanja načela anonimnosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord