22. 10. 2021, 21:05 | Vir: STA

Dodatek k plači ambulantam družinske medicine za spodbujanje cepljenja

profimedia

Ambulante družinske medicine bodo za spodbujanje precepljenosti prejele od 10 do 30 odstotkov dodatka od osnovne bruto plače. Do nagrajevanja bodo sicer upravičeni zgolj zdravstveni delavci v timih družinske medicine, ki bodo vsaj dve uri tedensko opravljali posebej določene naloge. Med njimi je opredeljena tudi udeležba v oddajah lokalnih medijev.

Med posebej določenimi nalogami je vlada opredelila pristop do posameznih bolnikov, promocija cepljenja proti covidu-19 in izvedba cepljenja v okviru referenčnih ambulant, sodelovanje pri aktivnostih v lokalnem okolju, kot so udeležba v oddajah lokalnih medijev, priprava članka za lokalni časopis, izvedba predavanja za razna društva ali udeležba na okroglih mizah na temo cepljenja, izvajanje cepljenja v okviru dneva odprtih vrat in promocija cepljenja ob sočasnem hišnem obisku.

Tisti timi, ki bodo dosegli, da se v enem mesecu cepi od 20 do 49 njihovih opredeljenih bolnikov ali da se pri opredeljenih bolnikih, starejših od 50 let, v posameznem mesecu cepi najmanj 10 do 19 bolnikov, bodo nagrajeni v višini 10 odstotkov od svojih bruto osnovnih plač.

Timi, ki bodo dosegli, da se v enem mesecu cepi od 50 do 79 njihovih opredeljenih bolnikov ali da se pri opredeljenih bolnikih, starejših od 50 let, v posameznem mesecu cepi najmanj 20 do 39 bolnikov, bodo nagrajeni v višini 20 odstotkov od svojih bruto osnovnih plač.

Timi, ki jim bo uspelo k cepljenju v enem mesecu nagovoriti več kot 80 opredeljenih bolnikov ali vsaj 40 bolnikov, starejših od 50 let, bodo nagrajeni v višini 30 odstotkov od svoje bruto plače.

Dodatno nagrajevanje v obliki delovne uspešnosti iz naslova posebnega vladnega projekta lahko izvajalci uveljavljajo takrat, ko izkažejo vsaj 45 odstotkov opredeljenih bolnikov, cepljenih s prvim odmerkom, ali vsaj 55 odstotkov opredeljenih bolnikov, starejših od 50 let, cepljenih s prvim odmerkom.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj je danes pojasnil, da je vrednost projekta ocenjena na okoli štiri milijone evrov. Ta znesek bo v celoti porabljen, če bodo k projektu pristopili vsi timi družinske medicine, ki bodo dosegli najvišjo možno nagrado v višini 30 odstotkov osnovne bruto plače.

Odzivi na odločitev vlade o projektu nagrajevanja so sicer različni. Zdravniki in medicinske sestre opozarjajo na svojo siceršnjo preobremenjenost, pomisleke imajo tudi o etičnosti takšnega nagrajevanja.