12. 5. 2019, 13:02 | Vir: STA

Dodatna okrepitev slovenske vojske pri varovanju južne meje

STA/Anže Malovrh

Slovenska vojska (SV) je na zaprosilo policije že poslala okrepitev na južno mejo, ima pa tudi pripravljene enote, da lahko vsak trenutek okrepi prisotnost, je v soboto ob robu slovesnosti v Topolšici dejal obrambni minister Karl Erjavec. Kot so pojasnili v SV, so za sodelovanje pri varovanju južne meje v soboto dodatno angažirali 35 pripadnikov.
 

Trenutno je v dnevni izmeni angažiranih 66 pripadnikov SV, od tega jih je 31 na različnih lokacijah v redni izmeni, 35 pa jih je SV dodatno angažirala v soboto na območju Policijske postaje Ilirska Bistrica, so danes za STA pojasnili v SV.

Policija in vojska sta se tako odzvali na povečan obseg nezakonitih prehodov meje, na kar opozarjajo prebivalci ob meji, dodatno pa jih je vznemirila sredina ugrabitev 79-letnega Belokranjca, katere so osumljeni štirje tujci, ki so nezakonito vstopili v državo. Tri so italijanski varnostni organi prijeli in predali slovenski policiji, za vse pa je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Glede dogajanja je Erjavec v soboto na slovesnosti ob obletnici konca druge svetovne vojne v Topolšici še povedal, da sta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem ves čas v neposrednem kontaktu in dnevno usklajujeta potrebe, operativno pa to izvajata generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc.

"Lahko pa povem, da imamo pripravljene enote, da lahko v vsakem trenutku tudi okrepimo prisotnost Slovenske vojske na južni meji, seveda skupaj v mešanih skupinah s policijo, zato ker Slovenska vojska nima pristojnosti, lahko pa pomaga policiji," je dejal Erjavec in dodal, da so glede na dogodke v minulem tednu že poslali nekaj okrepitev, in sicer na zaprosilo slovenske policije.

Da so v zadnjih dneh povečali aktivnosti policije in število enot SV v občinah, kjer so ilegalni prehodi meje pogostejši, je v petek dejal tudi minister Poklukar. Ob tem je ocenil, da trenutno ni potrebe po protestih in nezadovoljstvu, saj policija obvladuje situacijo, prepričan je, da je Slovenija varna država in da sistem nacionalne varnosti deluje.

Ne glede na to se je v soboto v Črnomlju zbralo nekaj sto ljudi, ki so s protestnim shodom in podpisom peticije opozorili na težave ljudi, ki živijo ob meji, zaradi nezakonitih migracij. Vlado so pozvali, naj zaščiti mejo ter zagotovi varnost ljudi in njihovega premoženja. Zahtevali so tudi spremembo azilne zakonodaje.

Slovenska vlada je sicer januarja ministrstvu za notranje zadeve namenila dodatnih 15 milijonov evrov letno za projekt Varovanje schengenske meje EU in obvladovanje problematike ilegalnih migracij. Sredstva so namenjena za plačilo delovne uspešnosti policistom in nekaterim na ministrstvu za notranje zadeve iz naslova povečanega obsega dela. Policija je nedavno podala tudi dodatne predloge za ukrepanje, med drugim za postavitev dodatne panelne ograje.

Minister Erjavec se je v soboto v Topolšici sicer odzval tudi na interpelacijo, ki jo je proti njemu vložila poslanska skupina SDS. Dejal je, da je neutemeljena in prazna ter da gre za politično dejanje.

"Je pa pomembna zlasti s tega vidika, ker se je pokazalo, da stranka, ki je vložila interpelacijo, želi spolitizirati Slovensko vojsko. Zame je nerazumljivo, da zato, ker je bil brigadir Slovenske vojske razrešen po postopku, ki smo ga imeli že neštetokrat, odkar obstaja Slovenska vojska, da se ena stranka postavi kot odvetnik in govori o tem, da je ta razrešitev nezakonita in da je bila zlorabljena obveščevalno varnostna služba. Ta je opravljala naloge v skladu z zakonom, to je že povedala stroka," je dejal minister.

Erjavec meni, da gre predvsem zato, "ker so ugotovili, da smo z nekaterimi potezami, tudi s tem, ko smo imenovali novo načelnico Generalštaba, prvo žensko na svetu, ki vodi eno od vojska, gotovo povzročili nek nemir zlasti v smislu, da stranka SDS očitno ne bo več imela tistega vpliva v Slovenski vojski, ki ga je imela doslej".

Poslanska skupina SDS Erjavcu med drugim očita zlorabo vojaške obveščevalne službe, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca ter laži in zavajanje. 
 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ