5. 7. 2020, 17:51 | Vir: STA

Dodatni testi v Centru starejših Pristan v Vipavi so potrdili še pet okuženih stanovalcev

STA/Rosana Rijavec

V Centru starejših Pristan v Vipavi so po današnjih testiranjih okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri petih stanovalcih in eni zaposleni osebi, je za STA povedal direktor centra Martin Kopatin. Skupno so tako v centru doslej potrdili okužbo pri devetih stanovalcih in šestih zaposlenih.

"Danes zjutraj smo testirali 20 stanovalcev in 19 zaposlenih, popoldan smo testirali še nekaj zaposlenih in več stanovalcev, rezultate pa pričakujemo zvečer ali jutri zjutraj," je povedal Kopatin. Novo skupino stanovalcev bodo testirali v ponedeljek zjutraj, kar najhitreje pa bi radi testirali vse stanovalce in zaposlene.

Štiri stanovalce centra so odpeljali v ljubljansko infekcijsko kliniko, za pet danes odkritih okuženih stanovalcev še urejajo sprejem v bolnišnico.

"Nihče od stanovalcev nima hujših znakov bolezni, le dva med njimi sta imela rahlo povišano temperaturo, vsi ostali pa niso imeli nikakršnih znakov bolezni," je še povedal. Na današnjem sestanku v šempetrski bolnišnici so se sicer pogovarjali, da bi v bolnišnico sprejeli tiste stanovalce iz vipavskega centra, ki so sicer okuženi, vendar niso huje zboleli. "Vendar potrditve s strani bolnišnice še nismo prejeli," je dejal.

Prvo okužbo so v Centru starejših Pristan Vipava potrdili v petek pri enem od stanovalcev centra. V soboto so okužene stanovalce premestili na infekcijsko kliniko v Ljubljani, vse okužene zaposlene pa so napotili v karanteno. Prav tako so v karanteni tisti zaposleni, ki so bili doslej na testih na koronavirus negativni, a so bili v stiku s potrjeno okuženimi. Danes je bilo pred potrditvijo novih okužb v karanteni 11 zaposlenih iz centra. Vir okužbe še ni znan.

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in nasploh prvi primeri okužb v občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah.

V centru imajo skupno 108 stanovalcev in 45 zaposlenih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.