21. 2. 2008, 13:23 | Vir: Playboy

Dojke in pičke ter druga izbrana dela za na plažo

Uroš Potočnik, Aleksander Štokelj
Dojke in pičke ter druga izbrana dela za na plažo (foto: Uroš Potočnik, Aleksander Štokelj)

Plaža, kamnita, peščena ali mivkasta, slovenska, hrvaška, grška, bolgarska ali španska – tokrat ni pomembno.

Sonce povsod ravno prav kuri, da se na njej cvrejo prelestna telesca. Idealen dan za lov nanje ali samo za uživanje v stvaritvah matere narave (če denimo okrog vas skače ducat lastnih in sosedovih otročajev). Pravzaprav idealen dan, da vzamete v roke pravo orožje za to – knjigo! Uporabite jih lahko na tisoč in en način, saj vsebujejo nešteto magičnih, realističnih, modernističnih in tudi raznih zdravilnih učinkovin, katerih učinki lahko delujejo v trenutku ali pa še čez leta. Zato je Playboy za vas pripravil nekaj vročih nasvetov, katera orožja vzeti na plažo in kako jih uporabiti.

Viri in vrste streliva

Staro …

Z orožjem, se pravi s knjigami, se morate seveda oskrbeti pred odhodom. Možnosti za to je več, od izposoje v knjižnici do nakupa povsem novih knjig.

Velika večina Slovencev po raziskavah javnega mnenja, številu izposojenih knjig v javnih knjižnicah in številu prodanih v knjigarnah bere izposojene bukvice, kupljene z državnim denarjem. Tega je seveda vedno premalo, poleg tega je država zagrešila izvirni greh, ko je pristojnosti zagotavljanja splošnoizobraževalne knjižnične dejavnosti povsem prenesla na občine, ki so zaradi svoje »velikosti« in »velike ozaveščenosti« o pomembnosti kulture branja svojih lastnih podložnikov malhe do kraja zategnile. Nazoren primer takšne učinkovitosti slovenske stankokracije so silne težave Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota pri nabavi in plačevanju svežega knjižničnega gradiva, se pravi streliva.

No, da se večina odloča za izposojo, je hvale vredno, poleg tega je racionalno, saj kar precej cvenka ostane v žepu za druge življenjske potrebe, denimo mobilne telefone. Toda vaš izbor je pogosto precej osiromašen, saj so najnovejše uspešnice že davno rezervirane, poleg tega pa se spodobi, da se vsako leto pohvalite z vsaj tremi novimi knjigami.

… in novo

Pri nakupu nove bukve takoj odmislite izgovor, češ da so knjige precej drage. Nekatere že – denimo Slovenski pravopis, Slovenski veliki leksikon, vrhunski prevod Miltonovega Izgubljenega raja – toda te so drage ali z razlogom ali pa jih precej ljudi nujno potrebuje za svoje delo. A na izbiro imate tudi zelo poceni svetovne uspešnice, za katere boste odšteli toliko, kolikor denimo na Pagu stane porcija giric, poplaknjena z dvema piroma.

Največji dve …

Največji slovenski založbi po številu izdanih naslovov, Mladinska knjiga (MK) in Založba Učila, sta za poletno branje pripravili super ugodne cene nekaterih svetovnih uspešnic. Pri MK dobite komplet šestih lahkotnih naslovov – trije najudarnejši so Odvetnik ulice, Bomba in Mostovi Madisona – za enega cankarja, seveda pa so na voljo tudi posamezno. Od nekoliko dražjih smo pri MK za vas izbrali tri: Da Vincijeva šifra (srhljiva kriminalka o največji prevari v zgodovini krščanskega sveta je ena največjih svetovnih uspešnic zadnjih let), Majhne podlosti (nekonvencionalen kriminalni roman – smrt slovitega kuharja v vili bogatega poslovneža je najprej videti kot nesreča, a izkaže se, da je bilo kar nekaj gostov na njegovi zadnji večerji z njim povezanih na nenavaden način.

In tu je še beležnica, v katero je mojster dolgih trideset let zapisoval čudne reči, za katere je najbolje, da ostanejo skrite …) in Pijevo življenje (o nenavadnem dečku, sinu lastnika živalskega vrta, ki ve vse o živalih in je hkrati iskren pripadnik treh različnih veroizpovedi. Ko s starši potuje v Kanado, doživi brodolom in se znajde v reševalnem čolnu sam z velikim bengalskim tigrom). Zadnji dve sta iz nove zbirke Roman, ki prinaša vrhove iz povsem sodobne književnosti. Pri Učilih je ponudba cenovno izredno ugodnih in hkrati dobrih knjig prav tako zelo velika.

75 naslovov ponujajo s 75-odstotnim popustom – za vas smo izbrali de Sadov Incest, izzivalno in sapo jemajočo umetnino literarnega svobodomisleca, Seksualno življenje Catherine M. (gre za resnične spomine ženske o prizadevanju za seksualno izpolnitev) in Svet je odprta knjiga (zgodbe vas popeljejo v skoraj vse dežele sveta: na Tajsko in Kitajsko, v Španijo, Mehiko, Nepal, Afriko, Maroko, Francijo, Brazilijo, ZDA, Indijo, Italijo ...). 39 naslovov pa je v zbirki Žepna knjiga s ceno nekako petih grških kav, med njimi Nimfomanka (Francozinja iz dobro situirane družine se odloči, da ne bo šla po ustaljeni malomeščanski poti, ampak bo svet raziskala s spolnostjo, in njeno razburljivo, tvegano življenje se napolni z užitki.), E=MC2 (življenjepis enačbe, ki je eno največjih znanstvenih odkritij) in Operacija Eichmann (lov na zloglasnega vojnega zločinca Adolfa Eichmanna). Ljubiteljem športa seveda ne smemo pozabiti omeniti treh knjig Lancea Armstronga, do letos petkratnega zmagovalca Dirke po Franciji.

… in druge orožarne

Pri založbi Sanje smo za vas izbrali Sporočilo vode (navadno vodo je mogoče programirati!, torej vaš čudežni kozarček za hujšanje morda res deluje) in dva romana, ki vas popeljeta raziskovat Afriko, Brez obraza in Alahu ni treba. Na črno celino lahko odidete tudi z izbranimi zgodbami Vse šteje Ame Ate Aidoo, ki sodi med prvih 12 afriških pisateljev, v njih pa pisateljica izraža radikalno politično vizijo, s katero skuša po kolonializmu revitalizirati afriško identiteto. Cankarjeva je izdala tudi popotniško klasiko Črni angel, varuh moj Sonje Porle, ki je letos doživela že 5. ponatis. Seveda sezite tudi po afriškem magičnem realizmu, resnični izpovedi afriškega šamana O vodi in duhu, ki je izšla leta 1998 pri DZS.

Tudi pri Študentski založbi je dokaj težko izbrati med sto naslovi elitne zbirke Beletrina, toda za Playboyevega bralca so nedvomno primerno čtivo Dojke in Pičke. Iz zbirke Koda pa denimo Zgodovina dreka, ki vas bo gotovo ne le nasmejala, marveč tudi navdihnila h globljemu razmisleku o rečeh, ki prihajajo iz človeške globine. In tudi to je na dopustu sila pomembno, kajne?

Če vas zanimajo podrobnosti o svetovnem policaju, berite Neumne bele može in Stari, kje je moja dežela? razvpitega Michaela Moora, ki sta izšli pri Pasadeni, o tem, kaj se je 11. septembra morda dogajalo na vrhu enega od Dvojčkov v restavraciji Windows on the World, pa v istoimenski ValeNovakovi novosti Michela Beigbederja.

Pri celovški Mohorjevi, ki je sicer nastrojena precej drugače od Playboyeve življenjske filozofije, vendar pa se tudi poleti trudi ohraniti slovenski pridih (minister Gregor pa zopet nič!) na avstrijskem Koroškem, smo iz bogate ponudbe izbrskali Fandorina, kriminalko svetovnega formata o peripetijah istoimenskega detektiva v 19. stoletju, povezanih z znanimi zgodovinskimi dogodki v Evropi. Izbrano družbo in predvsem dame pa boste lahko navdušili in očarali s Sto resnicami o vinu, saj je ta njihov vinski priročnik res nekaj posebnega.

Pred odhodom na hrvaško obalo se podkujte s knjigami iz zbirke Biseri Jadrana zagrebške založbe Fabra – Otok Hvar, Otok Vis, Zadar, Brijuni, Podmorje.

Tudi pesmi

Za smele bralne nakane in načrte, ki jih boste odkrili čez nekaj vrstic, vam kajpada priporočamo tudi poezijo! Denimo Modrijanov Nasmeh pod solzami, to je več kot 150 slovenskih balad in romanc od Deva do Mlakarja, Balade o vražji Micki, venček narodnih iz zakladnice slovenske erotične poezije, in Razvratne muze iz francoske erotične poezije. Kot pika na i naj vam služi znamenita Ovidijeva Umetnost ljubezni, eno najbolj branih antičnih literarnih del. Na voljo imate popolno izdajo iz leta 2002 ali pa le letošnjo skrajšano in pomanjšano z izbranimi verzi.

13 naj slo avtorjev

Da bo orožarna popolna, še 13 top slovenskih avtorjev, s katerimi ne bi smeli zgrešiti: Aleš Čar, Dušan Čater, Mate Dolenc, Drago Jančar, Lojze Kovačič, Mojca Kumerdej, Feri Lainšček, Miha Mazzini, Vinko Möderndorfer, Maja Novak, Andrej Skubic, Barica Smole, Dušan Šarotar,Damijan Šinigoj in Vitomil Zupan.

Tako, orožja in streliva je več kot dovolj, zdaj preidimo k bistvu.

Užitki in strasti

Nebesa za samske

Približujete se plaži. Povsem ste skulirani, saj se vam ne more zgoditi nič hujšega. Našpičite oči in izberite potencialno žrtev. Razkomotite se v njeni bližini in pripravite malho, v katero ste spravili svoja orožja. Lepotico dobro začutite, nato pa se odločite za primeren žanr in izberite avtorja. Ne smete zgrešiti, saj tekmecev, ki se naokrog podijo z raznimi vodnimi pomagali, kar mrgoli. Ne pozabite, vi ste v prednosti, kajti vodne športe obvladate (vsaj tako ji recite, pozneje bo itak vseeno), namesto mišic pa boste uporabili intelekt, še bolj pa čustva.

Za lepotičko intelektualnega videza recimo izberite knjigo, ki se z ničimer ne vsiljuje, vsaj ne zunanje. Platnice naj bodo preproste, brez ilustracije. Ko začutite silno željo, da bi jo ogovorili, se najprej sprostite, saj je to nujni pogoj za končni uspeh, nato pa v napad. Z lahkotnostjo in ležernostjo. Ker ste pravi plejboj, vas ne bomo učili, kako se tem stvarem streže. No, namig: za slovenske plaže se naučite na pamet Brechtovo pesem o angelu, ki če sploh kdaj da, na hitro da, za Španijo Lorcovo Verde que te quiero verde verde viento, verde ramas … itd. Razumete?

Vice za poročene

Seveda lahko tudi nebesa, če znate poskrbeti za ženo in ona za vas, toda to je že druga zgodba. Skratka, poročeni in morebiti z otroki naokrog lahko uporabite knjigo vsaj na dva načina: da škilite izza nje v naravne lepote ali pa uporabite tehniko kislega grozdja. Seksi lepotico si predstavljajte s krivimi nogami, povešenimi prsmi, gromozansko zadnjico in škilastim pogledom.

Če ne pomaga, sestavite celotno zgodbo: poročena s kupom otrok, zdolgočasena z zdolgočasenim možem … Ta tehnika skorajda mora delovati! Lahko pa se zgodi nasprotni učinek, ki še ni znanstveno pojasnjen, in vas še bolj razdivja. V tem primeru svetujemo kot zdravilo, da se poglobite v vsebino izbrane knjige in namažete ženi hrbet. In preberete vse knjige, ki ste jih prinesli s seboj, ter dobite veliko idej za zasebno in družinsko rabo ter se spravite iz starih, dolgočasnih miselnih kolesnic.

Še zadnji nasvet

In kaj vzeti s seboj, kadar greste daleč, denimo na daljna koralna otočja? Po tehtnem premisleku vam svetujemo, da knjige morda sploh ne, saj tja najbrž ne greste vsako leto. Neki evropski severnjak se v svetovnem spletu ob sanjski fotografiji fidžijskega otoka Taveva hvali, da mu je tam po štirih dneh postalo dolgčas, pa je v roke vzel neko 1000 strani debelo filozofsko bukletino, katere naslov bi se zato moral glasiti Zablode zahodnega uma. Hej, to so knjige za jesenske in zimske večere!

Bodite pametni in si raje privoščite divje dogodivščine, ne glede na to, ali greste sami ali v dvoje. Še najbolje je, da povsem opustite zahodnjaško mozganje in z drago ne počneta prav nič. Se pravi, se samo kopata med pisanimi ribicami, ležita v mreži pod palmami, dobro papcata in pupcata, ne fukcata, ampak se božansko ljubita, kadar se vama zljubi, torej po cele dneve in noči.

No, primeren naslov se vendarle najde (kajpak poleg Playboya!) tudi za koralna otočja, denimo Sexual secrets: The Alchemy of Ecstasy Nika Douglasa in Penny Slinger o starodavni umetnosti ljubezni. Vsebina bo sprva zaposlila tudi vaše možgančke, potem pa … jih odklopila. Ostala bo samo še plejbojevska uživancija. In do nje ste prišli – s knjigo! Oziroma, po Brechtovo: Knjiga nedvomno je orožje! Zatorej jo vzemite tudi na plažo in uporabite, izkoristite, kakor veste in znate. Predvsem pa uživajte! Tudi v branju.

Playboyevih 10 leposlovnih za na plažo

(vrstni red je poljuben)

1. Ramon Gomez de la Serna: Dojke

2. Juan Manuel de Prada: Pičke

2. Mate Dolenc: Ozvezdje Jadran

3. Miha Mazzini: Drobtinice

4. Sonja Porle: Črni angel, varuh moj

5. Slovenska kratka erotična proza

6. Elias Canetti: Glasovi Marakeša

7. Michael Moore: Stari, kje je moja dežela?

8. Michael Ende: Neskončna zgodba

9. Umberto Eco: Baudolino

10. Dan Brown: Da Vincijeva šifra

Playboyevih 10 erotičnih

5 naj v slovenščini

  • Mantak Chia Orgazem brez meja (Učila, 2003)
  • Najboljši seks vašega življenja (MK, 2003)
  • Tao erotična masaža (DZS, 1994)
  • Vatsjajana: Kamasutra (Prosvjeta, 1982)
  • Thomas Leuchner: Figurae Veneris v barvah: Ijubezenski položaji v 100 slikah (Prosvjeta, 1972, prevedel Marijan Košiček, v Jugi prodanih več kot 100.000 izvodov!)

5 naj v angleščini

  • Nik Douglas in Penny Slinger: Sexual secrets – The Alchemy of Ecstasy
  • Linda Sontag: Great Sex Techniques
  • Linda Sontag: Sensational Sex
  • Anne Hooper: Great Sex Guide
  • Anne Hooper: The Kamasutra

Tekst: Borut Omerzel

Foto: Uroš Potočnik, Aleksander Štokelj

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.