15. 5. 2019, 21:03 | Vir: STA

Dokazi glede korupcije v jeseniški bolnišnici ostajajo v spisu

STA

Višje sodišče je v sojenju proti nekdanjemu vodstvu Splošne bolnišnice Jesenice v zvezi z domnevno prirejenim razpisom za družbo ISS v nasprotju z ljubljanskim okrožnim sodiščem odločilo, da elektronska komunikacija kot dokaz ostane v sodnem spisu, je danes poročal POP TV.

Novembra lani je na okrožnem sodišču v Ljubljani stekel predobravnavni narok zaradi domnevno spornega posla med Splošno bolnišnico Jesenice in podjetjem ISS Facility Services. Vseh pet obtoženih - to so nekdanji direktor bolnišnice Igor Horvat, nekdanja pomočnica za področje zdravstvene nege Zdenka Kramar, nekdanji direktor ISS Rudi Zupan, prokuristka ISS Franja Meža Nereks in vodja poslovne enote ISS v jeseniški bolnišnici Binka Dedić - je krivdo zanikalo.

Obtožnica jim očita, da so bolnišnico oškodovali za skoraj 835.000 evrov, in sicer zaradi pogodbe, ki je bila aprila 2010 sklenjena na podlagi javnega naročila. Večmilijonski posel za čiščenje bolnišničnih prostorov in receptorske storitve pa je kot edini ponudnik dobilo podjetje ISS Facility Services.

Domnevno sporna pogodba z ISS je botrovala razrešitvi Horvata z mesta direktorja bolnišnice spomladi 2014, bolnišnica pa je zoper Horvata zaradi suma nezakonite porabe javnih sredstev podala tudi prijavo na policijo. Ta je po preiskavi vložila kazensko ovadbo, tožilstvo pa je konec leta 2017 zoper peterico vložilo obtožnico.

Ob začetku sojenja je ljubljansko okrožno sodišče na zahtevo odvetnikov iz kazenskega spisa izločilo, kot je poročal POP TV, ključno obremenilo dokumentacijo, vključno z elektronsko korespondenco med zaposlenimi v bolnišnici in ISS, češ da je bila pridobljena s kršitvijo človekovih pravic. Tožilstvo je vložilo pritožbo in višje sodišče mu je pri tem potrdilo ter ocenilo, da bolnišnica ni kršila zasebnosti Kramarjeve, ko je pobralo korespondenco z njenega službenega strežnika.

Po poročanju POP TV gre za zelo obremenilne dokaze, da sta Horvat in Kramarjeva delovala koruptivno. Korespondenca naj bi namreč dokazovala, da je bil javni razpis leta 2010 vnaprej dogovorjen in da so razpisne pogoje pisali in določali kar zaposleni na ISS.

Horvata in Kramarjevo je sicer delovno in socialno sodišče že pravnomočno oprostilo očitkov, ko je zavrnilo tožbo jeseniške bolnišnice, ki je od njiju zahtevalo 1,4 milijona evrov odškodnine. Predsednik sveta jeseniške bolnišnice Dušan Krajnik pa je sedaj za televizijo povedal, da bo treba te postopke, v katerih omenjeni dokazi niso bili upoštevani, obnoviti in rešiti v zakonitem smislu.

V nasprotnem primeru bi bila lahko Horvat in Kramarjeva upravičena do odškodnine zaradi razrešitve. Horvat sicer ves čas vztraja, da gre tako v odškodninski tožbi kot v ovadbi za konstrukt, s katerim je prišlo do zamenjave vodstva in odstranitve direktorja z očitkom krivdne kršitve obvez.

Jeseniška bolnišnica v zadnjih letih ni le v sporu z bivšim vodstvom in podjetjem ISS, temveč je v sporu tudi s Heto zaradi upravljanja in lastništva parkirišč ob bolnišnici.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.