10. 1. 2024, 16:59 | Vir: STA

Ustrezni organi so že ukrepali: nov primer nasilja v domu za starejše, znane prve podrobnosti

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Kako je ministrstvo odzvalo na novo ugotovljeno nasilje v domu?

Ministrstvo za solidarno prihodnost je prejelo obvestilo o primeru nasilja nad starejšimi v enem od domov za starejše. Pristojne službe ministrstva in kabinet ministra Simona Maljevca, ki so takoj stopili v stik z vodstvom doma, so ugotovili, da je to že ukrepalo. Primer je namreč takoj predalo pristojnim organom in poskrbelo za zaščito žrtve.

Nasilnega dejanja ni izvajala zaposlena oseba, so dodali na ministrstvu. Po njihovih besedah je žrtev nasilnega dejanja, ki je brez hujših poškodb, oskrbela zdravniška služba in je v dobrem stanju. Na ministrstvu podrobnosti dogodka niso navedli.

Ob tem poudarjajo, da se zavzemajo za ničelno toleranco do nasilja nad starejšimi. V skladu z zakonskimi pristojnostmi so zato že v poletnih mesecih ustanovili delovno skupino za preprečevanje nasilja nad starejšimi, v kateri so strokovnjaki z vseh ključnih področij in predstavniki civilno-družbenih organizacij.

Zelo je odmeval primer nasilja v domu starejših v Trebnjem poleti, ko je mladoletna dijakinja med opravljanjem počitniškega dela izvajala telesno nasilje nad varovanci, posnetke pa nato objavila. Socialna inšpekcija še ni končala nadzora v tem primeru.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol