Uredništvo | 18. 1. 2024, 22:09

Dominika Švarc Pipan nad odvetnico Nino Zidar Klemenčič: "To enostavno ne drži!"

Uredništvo/fotomontaža

Tokratna oddaja je potekala v atriju zapuščene in razvpite stavbe na Litijski 51, kjer naj bi se po novem nahajalo pravosodno ministrstvo.

V Tarči so skušali priti do dna vprašanju, zakaj se je tako mudilo z nakupom stavbe in kdo vse je sodeloval pri prodaji, za katero nepremičninski in pravni strokovnjaki pravijo, da "na tak način ne bi kupovali niti drvarnice".

Nakup na silo

Ministrica Dominika Švarc Pipan je v Tarči trdila, da bi izgradnja nove stavbe brez zemljišča stala 17 milijonov evrov.  Ob tem na ministrstvu zatrjujejo, da so morali stavbo kupiti na htiro, saj da je moral denar priti iz lanskega proračuna - očitno so se bali, da ga letos ne bi našli. Zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov je pravosodna ministrica, ki se ji zdaj maje stolček, saj je prav ona podpisala pogodbo za nakup, vladi že predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča, proučujejo pa premestitev še dveh uslužbence. 

Stavba na Litijski 51, ki jo je drđava kupila za 7,7 milijona evrov.

Stavba na Litijski 51, ki jo je drđava kupila za 7,7 milijona evrov.

TV Slovenija/posnetek zaslona

Da je zapuščena stavba na Litijski 51, ki je zadnja leta postala nekakšno zatočišče za brezdomce in narkomane, v precej slabem stanju, je ugotovila tudi televizijska ekipa Tarče. Obnova bo po ocenah poznavalcev stala vsaj 800 evrov na kvadratni meter, kar znese skupaj 4 milijone evrov. Na ministrstvu pa ocene stroškov obnove nimajo, je bilo tudi slišati.

Milijonska provizija pri nakupu

Nakupna pogodba obsega le štiri strani, v njej pa ni bilo kakšnih varovalk za kupca, vsebuje celo člen "videno kupljeno". Stavbo je ministrstvo za pravosodje zadnji petek starega leta na hitro kupilo od prodajalca Sebastijan Vežnaverja, njegova odvetnica Nina Zidar Klemenčič pa naj bi po nekaterih informacijah s poslom zaslužila milijonsko provizijo.  

Gostje v Tarči: ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, odvetnica prodajalca Nina Zidar Klemenčič, pravnika Miha Juhart in Marko Zaman, direktor Družbe za upravljanje Mitja Križaj in  poslanec Lenart Žavbi (Gibanje Svoboda).

Gostje v Tarči: ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, odvetnica prodajalca Nina Zidar Klemenčič, pravnika Miha Juhart in Marko Zaman, direktor Družbe za upravljanje Mitja Križaj in poslanec Lenart Žavbi (Gibanje Svoboda).

RTV Slovenija/posnetek zaslona

7,7 milijona evrov je bilo na račun podjetja razvpitega Sebastijana Vežnaverja nakaznih že naslednji dan, 29. decembra. Vežnaver, ki je s poslom zaslužil 6 milijonov evrov, sicer pravi, da je ministrstvo dobilo dobro stavbo.

"Aneksa niste predlagali vi, gospa odvetnica"

Na vprašanje voditeljice Erike Žnidaršič, ali je sredstva od prodaje stavbe njena stranka Sebastijan Vežnaver že prenakazal kam naprej (denar za nakup stavbe si je namreč izposodil), je odvetnica Nina Zidar Klemenčič dejala, da je njena stranka ministrstvu že dostavila overjeno kupoprodajno pogodbo, z overjenim zemljiško-knjižnim dovoljenjem, na podlagi katerega se bo ministrstvo vknjižilo kot zemljiško-knjižni lastnik.

Uredništvo/posnetek zaslona

"Kako pa bo izterjalo denar, če se bo izkazalo, da je stavba vredna veliko manj, kot je ministrstvo zanjo plačalo oziroma je bila cena v pogodbi," je sledilo vprašanje voditeljice. "Glede na to, da smo mi konstruktivno pristopili k reševanju nastale situacije, da je bil na naš predlog sklican sestanek na ministrstvu, kjer smo predlagali, da se sklene aneks ..." A še preden je zaključila stavek, jo je ministrica prekinila in dejala: "To ne drži, aneksa niste predlagali vi, gospa odvetnica."

RTV Slovenija/posnetek zaslona

"Osnutek aneksa so spisali kolegi na državnem odvetništvu. Vaša ponudba pa je bila, da plačate geodeta in gradbenega izvedenca, niti ne cenilca. Mi smo v aneksu pristali na ponudbo izbire geodeta z naše strane, ki bi ga plačal prodajalec," jo je popravila ministrica.

Odvetnica se ni čisto strinjala, dodala je: "Mi smo predlagali, da ministrstvo izbere tako geodeta kot cenilca in da je prodajalec pripravljen oboje plačati. Potem pa smo na sestanku dobili predlog aneksa, ki smo ga popravili na način, da gre dogovor dejansko na škodo prodajalca."