17. 6. 2019, 14:01 | Vir: STA

Domnevna eksplozija sprožila potres na meji med Kitajsko in Severno Korejo

Shutterstock

Območje ob meji med Kitajsko in Severno Korejo je danes stresel manjši potres, ki bi lahko bil posledica eksplozije, so sporočili kitajski seizmologi. Zgolj uro pred tem je sicer v javnost prišla novica, da bo kitajski predsednik Xi Jinping ta teden obiskal Pjongjang.

Po navedbah kitajskega seizmološkega centra je potres z magnitudo 1,3, ki je imel žarišče na površju, stresel mesto Hunchun v provinci Jilin na severovzhodu Kitajske. Kaj je sprožilo potres, še ni znano, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V preteklosti so jedrski poskusi, ki jih je izvedel Pjongjang, že sprožili potrese ob meji s Kitajsko. Septembra 2017 je poskus v jedrskem centru Punggye-ri sprožil potres z magnitudo 6,3. Pjongjang je trdil, da so preizkusili vodikovo bombo.

Kitajski seizmologi so kasneje ocenili, da se je zaradi tako močne eksplozije ta center za jedrske poskuse deloma zrušil, zaradi česar je neuporaben. Jeffrey Lewis z inštituta za strateške študije v ameriškem Middleburyju pa je ocenil, da ni dokazov, da je center neuporaben.

Januarja 2016 so morali evakuirati ljudi iz stolpnic v provinci Jilin, potem ko je severnokorejski jedrski poskus sprožil tresenje tal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.