15. 1. 2020, 09:49

Donacija Jeffa Bezosa za Avstralijo razjezila javnost in odprla vprašanje – lahko kritiziramo donacije?

Profimedia
Donacija Jeffa Bezosa za Avstralijo razjezila javnost in odprla vprašanje – lahko kritiziramo donacije? (foto: Profimedia)

Jeff Bezos je pred dnevi oznanil, da bo njegovo podjetje Amazon Avstraliji doniralo 690.000 dolarjev za pomoč pri okrevanju po uničujočih požarih. Vsota po je na spletu sprožila ostro kritiko, sploh, ko so jo začeli primerjali z donacijami drugih bogatašev.

Jeff Bezos, ustanovitelj in direktor podjetja Amazon, je najbogatejši človek na svetu. Njegovo premoženje ocenjujejo na 114 milijard dolarjev.

Ko je 12. januarja oznanil, da bo Avstraliji za pomoč pri uničujočih požarih doniral 690.000 dolarjev, pa je novica naletela na nemalo kritik, ki še danes odmevajo po spletu.

Očitajo mu namreč, da je donacija neznatna v luči njegovega celotnega premoženja, saj naj bi po hitrih izračunih teh 690.000 dolarjev predstavljalo 0,00059% celotnega njegovega premoženja.

Jeff Bezos je bil pred tem že večkrat soočen z javno kritiko, med drugim lansko poletje, ko so delavci Amazona stavkali zaradi nemogočih delovnih razmer, pa lani novembra, ko je Amazon plačal 1,5 milijona dolarjev politični skupini v Seattlu v neuspelem poskusu preobrata volilnih rezultatov v prid pro-biznis kandidatov za mestni svet in nenazadnje leta 2018, ko je oznanil, da bo vsako leto vložil 1 milijardo dolarjev v startup podjetje, ki pripravlja lete v vesolje.

Kritiki so ob nedavni donaciji Jeffa Bezosa izpostavili druge bogataše, ki so s podobnimi vsotami pomagali Avstraliji, čeprav imajo manj premoženja.

Omenjeni so bili igralec Chris Hemsworth, igralka Bette Midler, pevka Pink in zasedba Metallica, ni pa bila spregledana niti lepotica pod spletnim imenom The Naked Philansthropist, ki je zbrala več kot milijon dolarjev pomoči s pošiljanjem svojih golih fotografij vsakomur, ki je za Avstralijo oddal donacijo višjo od 10 dolarjev. Ni se izšlo dobro za njene socialne profile, so jo pa zaradi nje nekoliko bolje odnesle koale.

Slovenci smo lansko leto pokazali, da nam za dober namen ni težko odpreti denarnic. Se pa ob tovrstnih novicah poraja vprašanje – je kritika Jeffa Bezosa na mestu ali pa se pregovorno podarjenemu konju še vedno ne gleda v zobe?

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.