5. 1. 2020, 10:06 | Vir: STA

Donald Trump grozi, da so ZDA pripravljene napasti 52 ciljev v Iranu

profimedia

ZDA so pripravljene napasti 52 ciljev v Iranu, če bi islamska republika napadla ameriško osebje ali lastnino, je v soboto dejal ameriški predsednik Donald Trump. Zagrozil je z "zelo hitrim in zelo močnim" napadom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je na spletnem družbenem omrežju Twitter pojasnil, da številka 52 predstavlja število Američanov, ki so bili več kot leto dni zajeti kot talci na ameriškem veleposlaništvu v Teheranu od leta 1979.

Nekatere od ameriških tarč so "na zelo visoki ravni in pomembne za Iran in iransko kulturo in te tarče, tako kot sam Iran, bodo napadene zelo hitro in zelo močno", je zapisal Trump. "ZDA ne želijo več groženj!" je dodal.

Kasneje je ameriški predsednik znova tvital, in sicer je Iran posvaril, da bodo ZDA Iran napadle "močneje, kot je bil napaden kadar koli doslej". ZDA so pripravljene brez pomišljanja uporabiti "povsem novo čudovito" vojaško opremo, če se bo Iran maščeval za smrt iranskega generala Kasema Solejmanija.

V letalskem napadu ameriških sil v petek zjutraj na mednarodnem letališču zunaj iraškega Bagdada je bilo ubitih pet Iračanov in pet Irancev, med njimi poveljnik elitnih enot iranske revolucionarne garde, general Kasem Solejmani in namestnik poveljnika pro-iranske milice v Iraku Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF) Abu Mahdi al Muhandis.

Napad na iranskega poveljnika, ki ga je ukazal Trump, je nevarno zaostril napetosti na že tako nemirnem Bližnjem vzhodu. Iran je namreč zagrozil z ostrimi povračilnimi ukrepi, ZDA pa napovedujejo okrepitev prisotnosti na Bližnjem vzhodu. Zeleno cono v Bagdadu, kjer je med drugim ameriško veleposlaništvo v Iraku, ter oporišče, kjer so nameščene ameriške sile, so v soboto že zadele rakete.

Medtem je bilo truplo Solejmanija danes predano Iranu, prepeljali so ga v mesto Ahvaz na jugozahodu države, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Dogajanje spremlja vrsta ceremonij, ki jih v živo prenašajo skoraj vse iranske televizije. Danes zvečer bodo žalno slovesnost pripravili tudi v Teheranu; udeležil naj bi se je ves državni vrh. Sam pokop bo v torek potekal v Solejmanijevem rojstnem kraju Kerman na jugovzhodu Irana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.