6. 5. 2020, 09:49 | Vir: STA

Donald Trump brez zaščitne maske obiskal tovarno mask

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je obiskal tovarno podjetja Honeywell v Arizoni, ki zaradi koronavirusa sedaj izdeluje medicinske maske. Sam jih osebno sicer ni preizkusil. Med obiskom, ki je spominjal na predvolilno zborovanje, pa so mu vrteli pesem Guns'N'Roses z naslovom Živi in pusti umreti (Live and Let Die).

V ZDA je do torka zvečer za covidom-19 umrlo več kot 71.000 ljudi, s koronavirusom pa se jih je potrjeno okužilo več kot 1,2 milijona. Trump je že aprila zagotovil, da sam mask ne bo nosil, čeprav tudi prva dama ZDA Melania Trump promovira uporabo mask. V tovarni Honeywella se je sprehajal in govoril z delavci pod opozorilnimi tablami za nošenje mask.

Pozival je k odpravljanju ukrepov proti koronavirusu, razlagal o svoji volilni zmagi v Arizoni leta 2016, kjer mu ankete trenutno obetajo poraz, in vabil na oder Latinoameričane za Trumpa, ki so mu izražali zvestobo. Trump je bil nazadnje v Arizoni februarja, ko je zagotavljal, da bo aprilsko vreme koronavirus uničilo.

Trumpovo zavračanje mask je sprožilo kritike, kot jih je bil pred tednom dni deležen podpredsednik ZDA Mike Pence, ko je obiskal kliniko Mayo v Minnesoti. Pence edini ni nosil maske in kasneje trdil, da se ni zavedal potrebe po tem, ker nima koronavirusa. V nedeljo je potem priznal, da je naredil napako, kar je za člana Trumpove vlade izjemno redko.

Nošenje ali zavračanje mask sedaj v ZDA postaja nova politična delitev na demokrate in republikance. Slednji vse bolj menijo, da je pandemija koronavirusa lažni preplah, demokrati pa z maskami nimajo težav.

Trumpova vlada je pred odhodom predsednika v Arizono, kjer se je srečal s predstavniki indijanskih plemen, le sprostila prvih 4,8 milijarde dolarjev pomoči zaradi koronavirusa, predvidenih za ameriške Indijance. Skupaj je zanje odmerjeno osem milijard. Trump je ob tem dejal, da so Američani v času koronavirusa bojevniki, vendar pa je treba odpreti ekonomijo, čeprav se zaveda, da bo zaradi tega umrlo več ljudi.

Po ZDA posamezni guvernerji odpravljajo ukrepe proti koronavirusu, ki so jih začeli uvajati marca z ukazi prebivalstvu, naj ostane doma in zapiranjem poslov. Vsaka država to dela po svoje, znanstveniki pa še naprej svarijo, da bo to pripeljalo do naraščanja okužb in smrti.

V New Yorku manj okužb

Okužbe, smrti in hospitalizacije pa medtem v najbolj prizadeti državi New York padajo. Guverner Andrew Cuomo ohranja ukrepe. V državi je 321.000 okuženih in 25.000 mrtvih. Vendar pa je v ponedeljek za covidom-19 umrlo le 230 ljudi, število novih hospitalizacij pa je padlo na 659 na trenutno skupaj 9600.

Država New York je začela sodelovati s Fundacijo Billa in Melinde Gates pri izdelavi načrta za to, kako bi lahko potekali izobraževalni procesi v novi realnosti koronavirusa. Šole bodo do konca letošnjega šolskega leta zaprte, načrt pa bo prišel prav za naslednje šolsko leto.

V New Yorku se nadaljuje politični prepir znotraj demokratske stranke, ki je pred kratkim odpovedala strankarske volitve predsedniških kandidatov, predvidene za 23. junij. Zvezna sodnica Analisa Torres je v torek dala prav odvetnikom dveh nekdanjih demokratskih predsedniških kandidatov Bernieja Sandersa in Andrewa Yanga, da je preklic volitev neustaven. Sodnica je menila, da je na voljo več kot dovolj časa za varno izvedbo volitev.

V mestu New York pa so medtem začeli z rednim vsakodnevnim popolnim čiščenjem vseh vlakov podzemne železnice. Komentatorji že ocenjujejo, da bodo vlaki čisti kot še nikoli v zgodovini.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.