6. 7. 2017, 13:36 | Vir: STA

Donald Trump je sprejel Pahorjevo vabilo v Slovenijo

profimedia
Donald Trump je sprejel Pahorjevo vabilo v Slovenijo (foto: profimedia)

Predsednik republike Borut Pahor je ameriškega predsednika Donalda Trumpa in prvo damo Melanio Trump ob robu srečanja voditeljev držav Pobude treh morij v Varšavi povabil na obisk v Slovenijo. "Predsednik Trump je vabilo z naklonjenostjo sprejel," so sporočili iz Pahorjevega urada.

V Varšavi so se namreč danes srečali voditelji držav Pobude treh morij, ki je namenjena krepitvi sodelovanja 12 držav na območju med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem, tudi Slovenije.

Srečanja udeležuje tudi Pahor, kot poseben gost pa je prišel predsednik ZDA, saj je srečanje namenjeno tudi razpravi o transatlantskih odnosih. Med svojo drugo potjo v tujini se bo udeležil tudi vrha skupine G20, ki bo v petek in soboto v Hamburgu.

Trump se je med drugim že srečal s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo, s katerim sta govorila o ameriški vojaški podpori Poljski. Državi sta ob obisku ameriškega predsednika podpisali dogovor o dobavi ameriških raket patriot. Ameriški predsednik se je sestal tudi s sogostiteljico vrha, hrvaško predsednico Kolino Grabar-Kitarović.

Trump naj bi se sicer v pogovoru z ostalimi voditelji 12 srednjeevropskih, baltskih in zahodnobalkanskih držav osredotočil predvsem na razvoj infrastrukture in energetske varnosti.

Pobuda treh morij povezuje Litvo, Latvijo, Estonijo, Poljsko, Češko, Slovaško, Madžarsko, Avstrijo, Hrvaško, Slovenijo, Romunijo in Bolgarijo. To je drugi vrh pobude po lanskem srečanju v Dubrovniku.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.