18. 6. 2018, 20:20 | Vir: STA

Donald Trump je vesolje razglasil za območje vojskovanja in ukazal ustanoviti vesoljsko vojsko!

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je razglasil vesolje za območje vojskovanja in ustanovil šesto vejo oboroženih sil ZDA - vesoljske sile, ki bodo skrbele za ameriško prevlado v vesolju. Idejo o vesoljskih silah je omenjal že marca letos.

ZDA so doslej imele pet vej oboroženih sil. Najmlajša - zračne sile - je bila ustanovljena pred 71 leti. Druge veje so še kopenska vojska, mornarica, marinci in obalna straža. "S tem ukazom naročam ministrstvu za obrambo in Pentagonu, da nemudoma začneta potreben proces za ustanovitev vesoljskih sil kot šeste veje oboroženih sil," je ob podpisu direktive dejal Trump.

Prejšnje vlade naj bi bile odgovorne za zatiranje vesoljskega raziskovanja in odkrivanja, sam pa je to odpravil, ker noče, da bi katerakoli druga država prevzela vodstvo v vesolju. Poudaril je, da samo ameriška prisotnost v vesolju ni dovolj, ampak je potrebno zagotoviti tudi ameriško prevlado. Vesoljske sile naj bi bile dobre za nova delovna mesta in tudi za "psihologijo" ZDA.

Ideja o vesoljskih silah sicer ni izvirno Trumpova, saj jo je lani poleti načel odbor za oborožene sile predstavniškega doma kongresa. Obrambni minister ZDA James Mattis je bil proti, ker se mu je zdelo to nepotrebno zapravljanje denarja. Marca letos je Trump nekako v šali dejal, da bi lahko imeli tudi vesoljske sile in sedaj je to "šalo" uresničil.

Trump je direktivo podpisal na tretjem zasedanju nacionalnega odbora za vesolje, uvodoma pa je podal nepovezan in zmeden govor poln nasprotij o svoji imigracijski politiki. Trump je pod udarom, ker njegova vlada odvzema otroke prosilcem za azil in jih zapira ločeno od staršev. Zaveda se, da podoba ni najboljša, zato za svojo politiko krivi demokrate. V isti sapi vztraja, da je ne bo spreminjal, dokler demokrati ne privolijo v njegovo imigracijsko reformo.

Na zasedanju nacionalnega sveta za vesolje je po kritikah, med katerimi je ena priletela celo od njegove soproge Melanie Trump, zagotovil, da ne bo popustil. "ZDA ne bodo postale kamp za migrante. Dokler bom jaz na oblasti, ne bomo postali objekt za gostovanje beguncev," je zatrdil Trump.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.